Dostupni linkovi

Skupština Kosova rezolucijom osudila rusku agresiju na Ukrajinu


Aljbin Kurti na sednici Skupštine Kosova, Priština (jul 2021.)
Aljbin Kurti na sednici Skupštine Kosova, Priština (jul 2021.)

Poslanici Skupštine Kosova su sa 94 glasa usvojili Rezoluciju kojom se osuđuje invazija na Ukrajinu i pruža podrška toj zemlji i njenom narodu za otpor prema ruskoj agresiji.

Predsednik Skupštine Kosova Gljauk Konjufca je rekao da narod Kosova stoji uz narod Ukrajine.

Premijer Kosova Aljbin Kurti je na sednici rekao da je napad na Ukrajinu napad na civilizovani svet.

"U pitanju je poredak civilizovanog sveta i ako svet ne deluje ujedinjeno, u pitanju je naša budućnost i zajednička budućnost svakog od nas", rekao je Kurti.

On je osudio Srbiju što nije uvela sankcije Rusiji. Kako je rekao, jedna zemlja koja je kandidat za članstvo u EU, ne može da bude neutralna.

Zvanični stav Srbije je da podržava teritorijalni integritet Ukrajine ali da neće uvoditi sankcije Rusiji zbog "svojih nacionalnih interesa".

Šefica poslaničke grupe vladajućeg Pokreta Samoopredeljenje Mimoza Kusari Ljilja je rekla da "scenario ruske agresije na Ukrajinu ima isti duh kao genocidni scenario Slobodana Miloševića".

Podvukla je da se danas evropske vrednosti brane na Kosovu, iako zemlja još uvek nije članica NATO-a i Evropske Unije (EU).

Sa druge strane, Srpska lista, koja ima podršku zvaničnog Beograda, osudila je "sukob bratskih naroda", te pozvala kosovske lidere da svojim izjavama ne narušavajau "krhki mir".

Šef paralamentarne grupe Srpske liste, Igor Simić, je na sednici Skupštine rekao da "rat ne donosi ništa dobro nikada, posebno jer je u toku sukob bratskih naroda".

"Želim da naglasim da se ne smeju neodgovornim izjavama podgrvati tenzije, pre svega ovde na Balkanu. Balkan mora ostati mimo svih ovih događaja, mir nema cenu, naši građani ne žele sukobe već prosperitet", rekao je Simić.

Ponovio je nekoliko puta da bi svi trebali da se suzdrže od izjava "koje bi mogle da naruše mir na ovim prostorima".

"Pozivam sve lidere institucija da pruže maksimum da se sačuva mir", rekao je Simić, napominjuci da su "Srbija i srpski narod na sednici UN jasno osudili upad u Ukrajinu i sve nasilne događaje".

Lider opozicione Demokratske partije Kosova Memli Krasnicqi je rekao da ruska agresija na Ukrajinu ne narušava samo suverenitet jedne nezavisne države i međunarodne principe, već i demokratske vrednosti, koje Kosovo poštuje.

Pozvao je Vladu Kosova da pruži konkretnu podršku Ukrajini i njenim građanima, odnosno da se napravi poseban fond koji će pomoći za zbrinjavanje 5.000 izbeglica, ukoliko to bude potrebno.

Rusija je 24. februara započela invaziju na Ukrajinu jer se protivi učlanjenju te zemlje u Evropsku uniju i NATO.

Zapadne zemlje su oštro osudile poteze Rusije i uvele joj oštre sankcije, ocenjujući da se krši suverenitet i teritorijalni integritet Ukrajine.

XS
SM
MD
LG