Dostupni linkovi

Osmani: Nespremnost da se Kosovo primi u NATO i EU otvara mogućnost za destabilizaciju regiona


Fotoarhiv: Predsednica Vjosa Osmani u Skupštini Kosova
Fotoarhiv: Predsednica Vjosa Osmani u Skupštini Kosova

Predsednica Kosova Vjosa Osmani ocenila je da to što nema volje da se Kosovo prihvati kao članica NATO-a i Evropske unije ostavlja otvorenu mogućnost za destabilizaciju "ne samo Kosova, već regiona i šire".

Osmani je 22. decembra na zajedničkoj konferenciji za novinare sa predsednikom Bugarske Rumenom Radevim u Prištini, rekla i da Kosovo računa na Bugarsku podršku za članstvo u EU.

"Hrabro vođstvo i odlučne akcije naših saveznika u evroatlantskoj porodici da ubrzaju prijem demokratskih zemalja regiona u EU i NATO na osnovu zasluga, jer bi svako oklevanje stvorilo vakuum za zlonamerne aktere da destabilizuju ne samo Kosovo, nego širi region", rekla je Osmani.

Kosovo je prošle godine podnelo zahtev za članstvo u EU, ali je Evropska komisija u svom godišnjem izveštaju iznela kritike na račun "ograničenog napretka" i nesprovođenja sporazuma postignutih u okviru dijalogu sa Srbijom.

Radev: Bugarska podržava Kosovo

Bugarski predsednik je rekao da je za članstvo Kosova u EU neophodan sporazum sa Srbijom o normalizaciji odnosa.

"Bugarska će nastaviti da podržava Kosovo za članstvo u Savetu Evrope. Bugarska je jedan od motora za integraciju svih zemalja Zapadnog Balkana u EU. Ne možemo sebi da dozvolimo da Kosovo ostavimo u pozadini", rekao je Radev.

On je podvukao da je postizanje sporazuma o normalizaciji odnosa Prištine i Beograda "važno za bezbednost, stabilnost i dobrobit našeg regiona".

Na Kosovu su povećane tenzije od kraja maja kad su albanski gradonačelnici došli na vlast u opštinama sa srpskom većinom na severu. Kulminirale su napadom u Banjskoj 24. septembra. Tada je naoružana grupa Srba ubila policajca Afrima Bunjakua, dok su potom u razmeni vatre ubijena i trojica srpskih napadača.

Kosovo tvrdi da iza ovog napada stoji Srbija što je zvanični Beograd negirao.

Odogovornost za napad je preuzeo bivši potpredsednik Srpske liste Milan Radoičić, te poručio kako je sve sam organizovao, te da nikoga nije o tome obaveštavao. U međuvremenu je početkom decembra, na zahtev Kosova, Međunarodna policijska organizacija (Interpol) raspisala poternicu za Radoičićem.

XS
SM
MD
LG