Dostupni linkovi

'Molila sam da me pusti da dišem': Ispovest žrtve porodičnog nasilja


Nikada nije pomislila da će nekoga moliti za vazduh, da je pusti da diše, navodi žrtva porodičnog nasilja Mergime Kajtazi u ispovesti za RSE.
Nikada nije pomislila da će nekoga moliti za vazduh, da je pusti da diše, navodi žrtva porodičnog nasilja Mergime Kajtazi u ispovesti za RSE.

Nikada nije pomislila da će nekoga moliti za vazduh, da je pusti da diše.

Mergime (Mërgime) Kajtazi, pravnica i Mitrovica, odlučila je da ostavi porodicu i karijeru na Kosovu zbog momka koji će kasnije, kao suprug, nad njom vršiti fizičko i psihičko nasilje.

Nisam znala da je nasilan.
Mergime Kajtazi

Pre pet godina (2016.) odlučila je da se veri i ode u Sjedinjene Države, kod momka poreklom sa Kosova, a s kojim je bila dve godine u vezi. Ubrzo su se i venčali u Nju Jorku.

"Ono što o njemu nisam znala jeste da je bio nasilan", kaže Mergima u razgovoru za Radio Slobodna Evropa.

Tri dana nakon zajedničkog života, došlo je i do prvog nesporazuma.

"Sećam se, bili smo u spavaćoj sobi, govorio je o nečemu i samo sam okrenula glavu i rekla mu da ne želim da ga slušam."

Protest u Prištini protiv femicida
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:29 0:00

Nakon toga, suprug ju je uhvatio za rame, stavio glavu na krevet, ostavivši je bez vazduha, kaže, oko 30 sekundi.

"Bože, šta mi se dešava", pomislila je ona, ne mogavši da veruje šta ju je zadesilo.

Nedelju dana kasnije, Mergima je počela da radi. Usledio je ponovo napad od supruga "zato što je upotrebila dezodorans u kuhinji".

"Toliko je to bilo šokantno, i to sam pre svega doživela kao lični poraz. Ostavila sam posao, porodicu i društvo (na Kosovu). Moj mozak nije mogao da shvati da sam žrtva nasilja", navodi ona.

Merigme Kajtazi, nakon što se spasila od nasilnog partnera, danas živi i radi u SAD odakle nam je ustupila ovu fotografiju.
Merigme Kajtazi, nakon što se spasila od nasilnog partnera, danas živi i radi u SAD odakle nam je ustupila ovu fotografiju.

Napadi su se nastavili, iz, kako ističe, različitih razloga.

"Tačno sam znala kada bi hteo da me tuče. Šta god da sam rekla, bilo je nebitno", dodaje.

Tačno sam znala kada bi hteo da me tuče.
Mergime Kajtazi

Grizao joj je ruke, udarao šamare, i maltretirao ju je zabranjujući joj da spava. Terao ju je i na seksualni odnos, na silu.

Osećajući se krivom i uplašenom da o tome govori sa porodicom, Mergima je trpela fizičku torturu dugo vremena.

Pomoć nije pronašla ni kod njegove porodice, koji su joj rekli da treba da „začepi usta“, i da "žene to same traže".

Osećala se beznadežno i zato sto je sama u stranoj zemlji.

"Jednom sam izašla iz kuće i trčala prema policiji. Stigao me je, i vratio kući", ističe.

Znala sam da mi niko neće poverovati.
Mergime Kajtazi

"Znala sam da mi niko neće poverovati, jer je bio veoma šarmantan", kaže Mergima.

Ono što svako treba da zna, navodi ona, jeste da se nasilje kod parova dešava s različitim profilima ljudi. Smatra da su sposobnosti nasilnika za manipulacijom kao i osećaj krivice, utiču na to da žrtva ćuti.

"Nasilnici su istovremeno i najbolji manipulatori u društvu. Toliko manipulišu tobom, da ti sam počneš da sumnjaš u tvoju stvarnost", kaže Mergima.

Mergime Kajtazi, još jedna fotografija iz privatnog albuma, nekadašnje žrtve porodičnog nasilja.
Mergime Kajtazi, još jedna fotografija iz privatnog albuma, nekadašnje žrtve porodičnog nasilja.

Kako se spasila?

Ipak, kulminaciju je doživela 2018. godine. Uspela je da ga snimi, i tako osigurala dokaz za napad koji je izvršio nad njom.

Muškarci misle da imaju na sve pravo.
Mergime Kajtazi

Policija ga je ubrzo uhapsila, proveo je noć u zatvoru, a potom je kažnjen prinudnim radom i poslat na program rehabilitacije za nasilnike. Mergima je postigla mir onda kada mu je izdata naredba da ne sme da joj se približi ili kontaktira, u suprotnom će biti kažnjen zatvorom 5 godina.

Mergima danas u SAD-u radi kao advokat, uspela je da položi potrebne pravne ispite, a država joj je pomogla i u sticanju američkih dokumenata za boravak kao i psihološku pomoć.

"Najveći problem na Kosovu jeste što pojedini muškarci rastu misleći da imaju svo pravo sveta da tuku žene i da ih 'učinu ljudima' ", kaže Mergima.

Protest na Kosovu zbog ubistva 18-godišnje devojke
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:44 0:00

Protesti i revolt protiv nasilja nad ženama na Kosovu ponovo su pokrenuti ove nedelje na Kosovu, nakon ubistva 18-godišnjakinje iz Ferizaja, koju je do smrti maltretirao njen suprug. Te reakcije je pratila i Mergima i primećuje da je kultura okrivljavanja žrtve i pravdanja zlostavljača i dalje prisutna.

Osim što država treba da ima potrebne mehanizme za sprečavanje i kažnjavanje nasilja nad ženama, ona smatra da i društvo kao i glas žrtava može pomoći ostalim žrtvama.

"Ukoliko moja istorija pomogne jednoj drugoj ženi da izađe iz te situacije, onda sam ja najsrećnija na svetu", kaže Mergima.

Na Kosovu su do juna ove godine zabeležena dva slučaja ubistva žena, a tokom 2020 sedam.

Na osnovu zvaničnih podataka, do juna 2021 zabeleženo je 1,132 slučajeva nasilja u porodici, a 1,063 žrtve su bile žene.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG