Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Argument sile kosovskih političara


Nasilje se desilo u televizijskom studiju, a možemo ga sada očekivati i u Skupštini: Šemsi Rečica (ilustrativna fotografija)

Piše: Bekim Bislimi (Priredila: Amra Zejneli)

Uvredljiv rečnik kosovskih političara, a od skoro i fizičko nasilje, krše pravila javnog predstavljanja i zakone, ocenjuju poznavaoci političkih i društvenih dešavanja na Kosovu.

Degradacija javnog rečnika prilikom suočavanja predstavnika političkih partija dovelo je i do fizičkog obračuna. To se desilo u petak popodne tokom jedne uživo emisije u kojoj su gosti bili poslanik Skupštine iz redova Samoopredeljenje Frašer Krasnići i poslanik Inicijative za Kosovo Miljaim Zeka.

Rasprava je tekla uz uvrede, optuživanja i pogrdne nazive, da bi se završila fizičkim nasrtanjem. Policija je u istoj intervjuisala, te su Krasnići i Zeka pod istragom tužioca.

Politolog Ramuš Tahiri u izjavi za Radio Slobodna Evropa (RSE) ocenjuje da diskurs i ponašanje pojedinih političara prilikom javnog nastupa ukazuje da se "ulični rečnik" odomaćio u javnom obraćanju.

"Kosovo, nažalost, prolazi kroz jednu vrstu militantnosti i provincijalizma, gde argumenti više nisu važni, već se ceni jezik jačeg. Dakle, argument jačine, a ne argument reči. Ne ceni se čovek koji intelektualno raspravlja, već se pamti onaj koji je izgovarao loše reči ili uradio nešto loše, što je za mene primitivno i čemu ne bi trebalo biti mesta u javnim nastupima", ističe Tahiri.

Umesto istine – degradiranje sagovornika

Sličnog je stava i sociolog Šemsi Rečica. Navodi da se jedan broj političara tokom debata, umesto da se brani argumentima, koristi bezobraznim i uvredljivim rečnikom, što loše utiče i na one koji ih gledaju ili slušaju.

"Radi se o nedostatku rada, rezultata rada, nedostatku argumenata, što se nadoknađuje praznim rečima, ali i onim teškim i uvredljivim, ne kako bi se kazala istina, već kako bi se degradirao ili razoružao drugi sagovornik pred onima koji prate program", kaže Rečica.

Politolog Tahiri navodi da ovakve situacije mogu da proizvedu negativne posledice, tako što se fizičko nasilje može preneti i na društvo, upravo zbog nedostatka kvalitetnog dijaloga.

"Izgleda da se vlast ceni po svaku cenu. Ne biraju se sredstava kako dospeti na vlast, ali i kako se održavati", ističe Ramuš Tahiri.

"Ukoliko se u Skupštini Kosova ili u medijima dopusti da se na taj način razgovara, onda možemo reći da otvaramo put nasilju", smatra sociolog Rečica.

"Nasilje se desilo u televizijskom studiju, možemo ga sada očekivati i u Skupštini, a onda i kod pristalica političkih partija", zaključuje Rečica.

Inače, na Kosovu je u toku predizborna kampanja za lokalne izbore 22. oktobra.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG