Dostupni linkovi

Fajon u Prištini: Kosovo bliže liberalizaciji viznog režima


Tanja Fajon na Kosovu
Za Kosovo je neophodno ne samo da donese, nego i da sprovede usvojene reforme, poručila je u Prištini europoslanica Tanja Fajon. Ona je takođe dodala da do sada, nakon što je Evropski parlament usvojio mehanizam za privremenu suspenziju bezviznog režima, ni jedna zemlja članica EU nije tražila ponovno uspostavljanje viza za države Zapadnog Balkana, ali tako nešto nije izbacila kao mogućnosti.

Institucije na Kosovu su postigle napredak u ispunjavanju kriterijuma EU za liberalizaciju viza, ali potrebno je još rada, izjavila je u četvrtak u Prištini europoslanica Tanja Fajon, nakon sastanaka sa zvaničnicima Vlade Kosova.

Fajon je, medjutim, dodala da niko ne može tačno da kaže kada će se gradjanima Kosova omogućiti slobodno kretanje u Šengen zoni.

„Postoje različitieizjave, ali nisam u poziciji da vam danas kažem kada će doći do liberalizacije viznog režima za Kosovo. Što se mene tiče, što pre to bolje, zato što je ovo poslednja crna rupa na karti Zapadnog Balkana. Ali, nemoguće je reći kada će se to desiti, zato što to zavisi od ispunjavanja mnogih kriterijuma iz četiri oblasti. Imamo pozitivne informacije da Kosovo postiže napredak, ali trebamo sačekati procenu u martu“, kazala je Fajon.

Ona je takodje poručila da je za Kosovo je neophodno ne samo da donese, nego i da sprovede na terenu usvojene reforme.

Fajon je, medjutim, kao najveći problem Kosova u tom pravcu izdvojila veliki broj onih koji traže azil u EU.

„To je ozbiljan problem, jer veliki broj gradjana Kosova traži lažni azil, i to je zabrinjavajuće. Važno je da kosovske institucije ne dopuste tako nešto. To sam zatražila od ministara koji se bore protiv ove pojave, jer danas, više nego ikada su nam potrebni dobri dokazi da se uslovi ispunjavaju, a kako bi se osiguralo da gradjani to neće zloupotrebljavati i pobeći s Kosova posle liberalizacije“, kazala je Fajon.

Europoslanica će u martu ponovo boraviti na Kosovu sa ekipom stručnjaka koji će izbliza proceniti prostignut rad na ispunjavanju potrebnih uslova za proces liberalizacije.

S druge strane, ministarka evropskih integracija, Vlora Çitaku, je putem saopštenja kazala da je na sastanku sa europoslanicom bilo reči o detaljima za okončanje procesa vizne liberalizacije, kako bi se ovo poglavlje završilo što pre.

„Institucije Republike Kosova rade maksimalno na ispunjavanju preporuka i obaveza iz vodiča za viznu liberalizaciju“, citira se da je izjavila ministarka Çitaku.

Slično su rekli i u ministarstvu unutrašnjih poslova. Predstavnici kosovskih institucija dodaju i da je komisija koja radi na prikupljivanju dokaza, a koja je krajem prošle godine boravila na Kosovu, „imala pozitivu ocenu“ kada se radi o pitanjima kao što su repatrijacija, reintegracija i sigurnost.

Europoslanica Fajon je takodje kazala da do sada, nakon što je EP usvojio mehanizam za privremenu suspenziju bezviznog režima, ni jedna zemlja članica EU nije tražila ponovno uspostavljanje viza za države Zapadnog Balkana. Ona je, medjutim, dodala da ukoliko broj azilanata iz regiona i dalje bude visok, moguće je da će neke zemlje članice formirati jaku koaliciju koja će tražiti ponovno uspostavljanje viza.
  • 16x9 Image

    Amra Zejneli

    (1986) Rođena u Mitrovici. Diplomirala žurnalistiku i studije Evropske unije na Univerzitetu Floride u SAD. Novinarstvom se počela baviti 2001. godine. Radi na kosovskom javnom servisu, RTK, kao odgovorni urednik radijskog programa za zajednice, a kosovskom dopisništvu RSE-a pridružila se maja 2010.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG