Dostupni linkovi

Kosovo je zvanično na agendi sastanka Izvršnog odbora UNESCO, objavio je šef diplomatije Hašim Tači na tviter profilu. Ta zemlja zajedno sa svojim saveznicima lobira za članstvo, uz druge istaknute ličnosti kao što je i britanska pop zvezda rođena na Kosovu, Rita Ora.

Članstvo Kosova u UNESCO ove nedelje je bila i tema razgovora u Vatikanu između zamenika ministra spoljnih poslova, Petrita Seljimija, i zvaničnika Svete stolice.

Seljimi navodi da je ovaj proces težak, ali dodaje kako je Kosovo sada već formiralo snažan lobi-blok u kojem su na desetine države koje znaju da je članstvo Kosova u UNESCO potrebno.

Podršku članstvu Kosova pružile su i poznata soprano pevačica Inva Mulja i britanska pop zvezda, Rita Ora.

Rita Ora je u tekstu za pariski list za međunarodnu politiku, “La Lettre Diplomatique”, kazala da podržava napore države u kojoj je rođena za članstvom u svim međunarodnim forumima, uključujući i UNESCO. To je potrebno kako bi se osiguralo da građani Kosova, mladi Kosova, imaju više pristupa mogućnostima, i kako bi njihova prava bila zaštićena.

“Nacije su kao ljudi, što je jedna zemlja izolovanija, to je veći rizik da građani pate od niskog samopoštovanja. Izolacija ih čini nervoznim; može dovesti zemlju i do nasilja. Drago mi je da je Kosovo, zemlja mog porekla, izabralo put saradnje. To omogućava građanima da postanu odlučniji u postizanju napretka i uspeha… Važno je i da se Kosovo podrži na tom putu. To podrazumeva i sposobnost međunarodne zajednice da prepozna napore i da ih podrži. Tako međunarodna zajednica ukazuje na viziju u svetu. Organizacija Ujedinjenih nacija za obrazovanje, nauku i tehnologiju treba da bude deo tih napora. Tako zajedno možemo da odredimo 21. vek”, napisala je između ostalog Rita Ora.

Soprano umetnica, Inva Mula je takođe napisala da je ovo “poslednji trenutak da UNESCO otvori vrata građanima Kosova”.

Članstvu Kosova u UNESCO bučno se protivi Srbija, a pre svega zbog kulturnog nasleđa Srpske pravoslavne crkve.

Premijer Srbije, Aleksandar Vučić, nedavno je izjavio da je njemu “smešno da Dečani, Gračanica ili Banjska budu deo neke druge, a ne srpske kulturne baštine”, dok kosovski zvaničnici smatraju da će, u slučaju članstva Kosova u UNESCO-u, to nasleđe biti samo bolje zaštićeno.

Izvršni komitet UNESCO će o aplikaciji Kosova glasati u oktobru, kada je potrebna obična većina, odnosno 51 odsto glasova za pozitivnu preporuku za Kosovo.

Potom, o tome se izjašnjava Generalna skupština i potrebna je dvotrećinska većina glasova prisutnih. Za jednu državu nije potrebno biti članica UN-a da bi bila članica UNESCO-a.

  • 16x9 Image

    Amra Zejneli

    (1986) Rođena u Mitrovici. Diplomirala žurnalistiku i studije Evropske unije na Univerzitetu Floride u SAD. Novinarstvom se počela baviti 2001. godine. Radi na kosovskom javnom servisu, RTK, kao odgovorni urednik radijskog programa za zajednice, a kosovskom dopisništvu RSE-a pridružila se maja 2010.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG