Dostupni linkovi

Kurti kritikuje međunarodnu zajednicu da ćuti o paljenju lokala funkcionerke Zvečana


Lokal zamenice gradonačelnika opštine Zvečan Nataše Tomanić posle izbijanja požara 8. marta 2024.
Lokal zamenice gradonačelnika opštine Zvečan Nataše Tomanić posle izbijanja požara 8. marta 2024.

Kosovski premijer Aljbin Kurti (Albin) kritikovao je u sredu međunarodnu zajednicu zbog izostanka reakcije na paljenje lokala zamenice gradonačelnika opštine Zvečan Nataše Tomanić.

"Tišina međunarodne zajednice čak pet dana posle napada postaje još zaglušujuća; takva tišina je obeshrabrujuća koliko i ohrabrujuća", rekao je Kurti.

Tomanić je 8. marta rekla za Radio Slobodna Evropa da je njen lokal zapaljen u ranim satima tog dana. Prve sumnje policije su da je požar izazvan namerno.

Govoreći na sednici Vlade, Kurti je rekao da je slučaj paljenja lokala Tomanić i susret ambasadora Srbije u SAD Marka Đurića s bivšim potpredsednikom Srpske liste Milanom Radoičićem "ne dešava u vakuumu".

"Obeshrabrujuće za jednu stranu, žrtvu, ohrabrujuće za drugu stranu, agresora, jer se napad na zamenicu gradonačelnika Tomanić nije dogodio u vakuumu, baš kao što se ni snimci zločinca, teroriste Milana Radoičića koji teroriše srpsku zajednicu, na sastanku sa ambasadorom Srbije u SAD nije dogodio u vakuumu", dodao je on.

Kurti smatra da ovi slučajevi predstavljaju "kontinuirani napor" Srbije u saradnji sa svojim saveznikom Rusijom da destabilizuje Kosovo i region i da su "takođe direktna posledica nekažnjivosti Srbije za napad na Banjsku 24. septembra".

Tomanić, koja je zamenica predsednika opštine Zvečan po kosovskom sistemu, optužila je Srpsku listu da je spalila njenu imovinu, ali je najveća stranka kosovskih Srba odbacila optužbe, opisujući ih kao "insinuacije i lažne".

Dva dana posle incidenta, 10. marta, na društvenoj mreži X objavljena je fotografija na kojoj se vide ambasador Srbije u SAD Marko Đurić i bivši potpredsednik Srpske liste Milan Radoičić.

Nije poznato kada i gde su se sreli Đurić i Radoičić, koji je pod američkim sankcijama i na poternici međunarodne policijske agencije INTERPOL.

Komentarišući slučaj fotografije između Đurića i Radoičića, portparol američkog Stejt departmenta rekao je za RSE da je on "preuzeo odgovornost za napad u Banjskoj preko svojih advokata" i da je "kriminalac koji mora da odgovara".

Nekoliko dana posle napada grupe naoružanih Srba 24. septembra na policiju na severu Kosova kada su ubijeni policajac i trojica napadača, Radoičić je preuzeo odgovornost.

XS
SM
MD
LG