Dostupni linkovi

Srpska lista odbacuje optužbe potpredsednice Opštine Zvečan o zapaljenom lokalu


Lokal potpredsednice opštine Zvečan nakon požara, 8. mart 2024.
Lokal potpredsednice opštine Zvečan nakon požara, 8. mart 2024.

Srpska lista osudila je u subotu "insinuacije i lažne optužbe" na njihov račun koje je dan ranije iznela potpredsednica opštine Zvečan, Nataša Tomanić, oko paljenja lokala u njenom vlasništvu.

Premijer Kosova Aljbin Kurti (Albin) je za ovaj incident okrivio “kriminalne elemente”, dok je Tomanić iznela niz optužbi na račun Srpske liste, najveće stranke Srba na Kosovu koja ima podršku Beograda.

Tomanić je potpredsednica opštine Zvečan koja funkcioniše u sistemu Kosova, a za RSE je 8. marta rekla da joj lokal "nije slučajno zapaljen", te da sumnja da je motiv to što je Srbima na severu pomagala da se zaposle u kosovskim institucijama.

Potpredsednica opštine Zvečan dodala je da te njene aktivnosti "ne odgovaraju" Srpskoj listi.

Srpska lista takođe iznosi sumnje oko pozadine ovog incidenta, odnosno poruče da postoji "najava" da će se na tom mestu "graditi još veći objekat sa ljudima sa juga".

Ta stranka dodaje da se time "šalje poruku da je možda požar uvertira da se novcem iz Prištine zida objekat veće kvadrature, bez ikakve dozvole, za ko zna koju namenu, a da se za to politički blati Srpska lista".

"Zanimljivo je kako Nataša Tomanić, isto kao njen šef Aljbin Kurti, zna uzrok požara pre bilo kakve istrage i rezultata stručnih službi. Štaviše Kurti i Tomanić insinuiraju da znaju i ko je izvršio ovo delo", navodi se u saopštenju Srpske liste.

Zamenik direktora policije Kosova za region sever Veton Eljšani (Elshani) je za Radio Slobodna Evropa (RSE) u petak rekao da se slučaj istražuje, ali da se "sumnja se da je požar podmetnut".

Ovo nije prvi put da se u opštinama sa srpskom većinom na severu Kosova pali lična imovina pripadnika srpske zajednice.

Tokom 2023. godine zapaljene su desetine automobila čiji su se vlasnici odlučili na preregistraciju sa srpskih na kosovske tablice.

Zbog pitanja registarskih tablica pripadnici srpske zajednice su, na inicijativu Srpske liste, novembra 2022. napustili i kosovske institucije.

Potom su na vlast došli albanski gradonačelnici, a za njihove zamenike su uglavnom izabrani pripadnici iz redova srpske zajednice.

U međuvremenu je Srpska lista, koja je najpre pozivala na bojkot izbora, oktobra prošle godine saopštila da je ipak spremna da na njima učestvuje.

XS
SM
MD
LG