Dostupni linkovi

Narodno jedinstvo ušlo u Srpsku listu u Klokotu gde ta lista nije pobedila


Plakati Srpske liste na severu Kosova, oktobar 2021.

U Klokotu, jedinoj većinski srpskoj sredini na Kosovu gde nije pobedila Srpska lista, lider Građanske inicijative(GI) Narodno jedinstvo iz Saša Mirković objavio je da se njegova partija priključila Srpskoj listi.

On je pozvao svoje pristalice da u drugom krugu lokalnih izbora na Kosovu podrže kandidata Srpske liste Božidara Dejanovića.

Mirković je 21. oktobra na Facebooku objavio da se GI Narodno jedinstvo sa svim svojim članovima priključila Srpskoj listi, vodećoj partiji kosovskih Srba, koja ima podršku zvaničnog Beograda. ​

Klokot, koji se nalazi na oko pedeset kilometara južno od Prištine, je jedina od deset opština sa srpskom većinom na Kosovu u kojoj kandidat Srpske liste nije pobedio u prvom krugu glasanja na lokalnim izborima održanim na Kosovu 17. oktobra.

U drugom krugu glasanja na lokalnim izborima, 14. novembra, meštani Klokota će birati između Vladana Bogdanovića iz Srpske liste i Strahinje Spasića iz Građanske inicijative Srpska narodna sloga.

Bogdanović je dobio 788 od 2.137 birača koji su u nedelju iskoristili pravo glasa, dok je Spasić dobio 687. Sa druge strane, Mirković, koji je već potvrdio da će u drugom krugu podržati Bogdanovića, dobio je 426 glasova.

“Izuzetna mi je čast i zadovoljstvo da Vas obavestim da smo pristupili Srpskoj listi, odnosno da smo od srca odlučili da svoju podršku damo kandidatu za gradonačelnika Vladanu Bogdanoviću”, napisao je Mirković na svom Facebook nalogu.

Samo par dana pre lokalnih izbora na Kosovu, Mirković je u svojoj predizbornoj kampanji govorio o pritiscima i pretnjama koje navodno dobijaju njegove pristalice, što nije prijavljivao nadležnim organima. On je potom za Radio Slobodna Evropa (RSE) rekao da se meštanima Klokota “skidaju plate” ali da “su oni hrabri ljudi, da će izdržati”, te da su neophodne promene.

Na pritiske od “strane kosovskih i srpskih institucija“ je ukazao u ranijoj izjavi za RSE i lider GI Srpska narodna sloga Srećko Spasić.

„Mislim na direktore škola, na direktore zdravstvenog centra, predsednika opštine, koji su uticali na zaposlene u institucijama Kosova ili institucijama države Srbije“, rekao je Spasić, iako to nije prijavio nadležnim organima.

Uoči lokalnih izbora na Kosovu su uhapšene četiri osobe u Klokotu zbog sumnje da je došlo do kupovine glasova i uticaja na slobodnu volju birača.

Prethodno je aktuelnom gradonačelniku Klokota Božidaru Dejanoviću iz redova Srpske liste određen pritvor sredinom marta 2021. godine, zbog sumnje da je počinio krivično delo "povreda slobodne volje birača“ na prevremenim parlamentarnim izborima.

U međuvremenu je posmatračka misija EU na Kosovu je 19. oktobra predstavila preliminarni izveštaj u kome se ponovo zaključuje da je Srpska lista “monopolizovala politički život među kosovskim Srbima”.

Dodaje se da su zabeleženi slučajevi zastrašivanja, te da je na birače vršen pritisak od strane kandidata i aktivista Srpske liste.

O Srpskoj listi

Srpska lista je formirana 2013. godine uz podršku zvaničnog Beograda i od tada pobeđuje, sa oko 90 odsto glasova, na svim lokalnim ili parlamentarnim izborima na Kosovu.

Do sada je bila na čelu svih deset opština sa srpskom većinom.

Takođe, ova partija učestvuje u radu Vlade na čelu s premijerom Aljbinom (Albin) Kurtijem, i ima i svih deset poslanika u Skupštini Kosova, rezervisanih za srpsku zajednicu.

XS
SM
MD
LG