Dostupni linkovi

Dva pomena u Severnoj Mitrovici povodom godišnjice ubistva Ivanovića


Cveće na mestu gde je Ivanović ubijen ispred sedišta njegove stranke u Severnoj Mitrovici, 16. januar 2022.

U Severnoj Mitrovici su 16. januara održana dva pomena povodom četvrte godišnjice ubistva političara sa Kosova Olivera Ivanovića.

Na mestu gde je ubijen, ispred sedišta njegove stranke, pomene su odvojeno organizovali porodica i prijatelji, a potom i članovi Građanske inicijative "Sloboda, demokratija, pravda" (SDP), čiji je Ivanović bio lider.

Prvom obeležavanju u 8.15 u vreme kada je Ivanović ubijen, pored prijatelja i porodice prisustvovali su i predstavnici opozicionih stranaka iz Srbije - pokreta "Ne davimo Begrad" Dobrica Veselinović i Radomir Lazović, potpredsednik Narodne stranke Miodrag Aleksić, te Predrag Voštinić iz Lokalnog fronta.

U ime porodice, okupljenima se obratio Ivanovićev sin Janko, koji je zahvalio prisutnima što nisu zaboravili njegovog oca.

"Vaše prisustvo na svim skupovima i obeležavanjima predstavlja podršku našoj porodici", rekao je Janko Ivanović.

Obratio se i Dejan Nedeljković, prijatelj porodice koji je rekao da je sramota za međunarodnu zajednicu i za Srbiju i za institucije u Prištini da i nakon četiri godine nema nalogodavaca i imena ubica Olivera Ivanovića.

Sin Olivera Ivanovića na obeležavanju četvrte godišnjice ubistva političara sa Kosova u Severnoj Mitrovici, 16. januar 2022.
Sin Olivera Ivanovića na obeležavanju četvrte godišnjice ubistva političara sa Kosova u Severnoj Mitrovici, 16. januar 2022.

Na mestu ubistva Ivanovića, dva sata kasnije održan je pomen u organizaciji Građanske inicijative SDP. Pomenu je prisustvovala Ksenija Božović iz Inicijative i bivši ministar u Vladi Srbije Rasim Ljajić.

"Već četiri godine se nalazimo na istom mestu i dalje bez pronađenog ubice koji je već trebalo da bude izveden pred lice pravde", rekla je Božović.

Obraćajući se Beogradu, Prištini i međunarodnoj zajednici, Božović je rekla da "više nemamo strpljenja" i pozvala institucije da se rade svoj deo posla.

Oliver Ivanović ubijen je 16. januara 2018. godine ispred kancelarije njegove stranke u Mitrovici sa više hitaca u leđa.

Specijalno tužilaštvo Kosova je do sada podiglo tri optužnice u kojima nije bilo nekih većih suštinskih izmena.

Optužnica je podignuta protiv policijskih službenika Nedeljka Spasojevića, Dragiše Markovića, Žarka Jovanovića, Radeta Basare, građanina Severne Mitrovice Marka Rošića, i sekretarice ubijenog Ivanovića Silvane Arsović.

U vezu sa ubistvom se dovode i potpredsednik Srpske liste, vodeće partije Srba na Kosovu Milan Radoičić i biznismen sa severa Kosova Zvonko Veselinović. Protiv njih nije podignuta optužnica jer su bili u bekstvu kada je kosovsko tužilaštvo podiglo prvu optužnicu.

Radoičić i Veselinović se u optužnici pominju kao "vođe kriminalne grupe", koja je planirala ubistvo Olivera Ivanovića.

XS
SM
MD
LG