Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Retorika podela odbija strane investitore od Kosova


Arian Zeka: Politička situacija je važan faktor kojeg potencijalni investitori uzimaju u obzir (Foto: Mitrovica)

Piše: Nadie Ahmeti (Priredila: Amra Zejneli Loxha)

Politička nestabilnost na Kosovu mogla bi da ostavi posledice na opšti ekonomski razvoj u zemlji. Iz poslovne zajednice upozoravaju da reči koje se upotrebljavaju u političkoj retorici u poslednje vreme, kao što su podela, razmena teritorija, autonomija za sever i slično, obeshrabruju u velikoj meri potencijalne investitore.

Arian Zeka, izvršni direktor Američke privredne komore na Kosovu, ocenjuje da je politička situacija važan faktor kojeg potencijalni investitori uzimaju u obzir. Iz tog razloga, dodaje on, aktuelna politička situacija uliva nesigurnost kod investitora.

"Kakva god vest ili retorika koja dođe do svetske javnosti i koja u naslovima ponovo izbaci Kosovo, kada je reč o otvorenim pitanjima, to uvećava nesigurnost investitora i njihovo interesovanje da posluju na Kosovu. Kada je nesigurnost u pitanju, to ne samo da utiče na strane investicije, već i na unutrašnje", navodi Zeka.

Srbi na jugu, Albanci na severu: Čekajući 'razgraničenje'
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:05:49 0:00

Agencija za investicije i podršku preduzećima (KIESA), koja funkcioniše u sklopu Ministarstva trgovine i industrije, neprekidno prima zahteve investitora koji analiziraju Kosovo kao mesto za potencijalne investicije. U odgovoru zvaničnika ove agencije navodi se da je "tokom perioda od januara do avgusta realizovano 85 kontakata, odnosno poseta domaćih i stranih investitora, koji su bili upoznati sa mogućnostima koje Kosovo pruža za investicije".

"Jedan broj je izrazio interesovanje i zatražio informacije o tome kako dobiti status strateškog investitora i, u tom smislu, KIESA je u kontaktu sa njima kako bi im se pružila potrebna asistencija", dodaje se.

Zeka, međutim, navodi da se do sada nije uočio porast ili pad interesovanja stranih investitora na Kosovu, u poređenju sa prošlom godinom.

"Obično interesovanje postoji za velike projekte koji su već pokrenuti, ali nema ničeg višeg u poređenju sa ranijim godinama", ističe se.

Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija

Špend Balija, izvršni direktor Saveta evropskih investitora na Kosovu, smatra, međutim, da dnevna politika nema dugoročni uticaj na obeshrabrivanje stranih investitora.

"Mišljenja, delovanja, komentari i dnevna politika nemaju dugoročni uticaj na planove mogućih investitora. Moramo da obratimo pažnju na ostale faktore koji vladaju na Kosovu. Kosovo je stabilno mesto što se tiče političkog i sigurnosnog aspekta. Tako da ne verujem da postoje neke promene kod stranih investitora naspram indeksa investicija na Kosovu", kaže Balija.

On ocenjuje da, iako se na Kosovo gleda kao na realnu mogućnost za investicije, predstoji još rada kako bi se popravio ambijent za poslovanje, kao što su reforme infrastrukture, te fiskalne i reforme u pravosuđu i slično.

Tokom 2008. iznos stranih investicija bio je 355 miliona eura, dok su prošle godine strane investicije isnosile 290 miliona eura ili oko 30 posto više nego u 2016. godini.

Tokom prvih pet meseci ove godine vrednost realizovanih investicija iznosi 76 miliona eura ili 34 posto manje u poređenju sa istim periodom prošle godine.

  • 16x9 Image

    Amra Zejneli Loxha

    Diplomirala žurnalistiku i studije Evropske unije na Univerzitetu Floride u SAD-u. Novinarstvom se počela baviti 2001. Radi na Javnom servisu Kosova kao odgovorni urednik radijskog programa za zajednice, a kosovskom dopisništvu RSE pridružila se 2010.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG