Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Kosovo i Makedonija rešili trgovinski spor


Granica Kosova i Makedonije
Vlada Makedonije odlučila je da povuče odluku o uslovljavanju uvoza brašna i pšenice sa Kosova, što će otvoriti put normalizacije trgovinskih odnosa sa Kosovom, potvrdio je u petak uveče portparol makedonske vlade Muhamet Hoxha.

Iz makedonske vlade naveli su da će odluka stupiti na snagu u ponoć sa subote na nedelju.

Vlada Kosova obaveštena je o odluci Vlade Makedonije, te u skladu sa time, i kosovska vlada je odlučila da se situacija vrati na ranije stanje, odnosno da i kosovska strana povuče odluku i embargu na uvoz makedonskih proizvoda, u isto vreme kao i Makedonija.

Granica će se odblokirati u subotu uveče, kazao je za RSE Driton Lajci, savetnik zamenika premijera Kosova Hajredina Kucija.

Kosovo je od ponedeljka uvelo zabranu na uvoz proizvoda iz Makedonije, dan nakon što je Makedonija protekle sedmice, u ponoć sa subote na nedelju, uvela nove takse Kosovarima koji ulaze u Makedoniju.

Ovakva situacija u trgovinskim odnosima sa Makedonijom nastala je usled odluke makedonskih vlasti da uvede uslove za uvoz brašna i pšenice sa Kosova. I pored obećanja da će takva odluka prestati da važi početkom septembra, to se nije desilo.

Na zajedničkom sastanku kosovske Alijanse za bisnis i makedonsko-bugarske ekonomske komore i ekonomske komore severo-zapadne Makedonije ove sedmice upozoreno je da su obe zemlje izgubile milione eura zbog ovog spora.
  • 16x9 Image

    Amra Zejneli Loxha

    Diplomirala žurnalistiku i studije Evropske unije na Univerzitetu Floride u SAD-u. Novinarstvom se počela baviti 2001. Radi na Javnom servisu Kosova kao odgovorni urednik radijskog programa za zajednice, a kosovskom dopisništvu RSE pridružila se 2010.

XS
SM
MD
LG