Dostupni linkovi

BiH ne priznaje, ali rado trguje sa Kosovom


Među mnogim proizvodima koji se na Kosovo uvoze iz BiH, mlečni proizvodi su 'najproblematičniji'
Među mnogim proizvodima koji se na Kosovo uvoze iz BiH, mlečni proizvodi su 'najproblematičniji'

Nadia Ahmeti (Priredila: A.Z.)

Iako Bosna i Hercegovina ne priznaje Kosovo, rado trguje sa tom zemljom. Ekonomsko-trgovinska saradnja dve zemlje raste iz godinu u godinu, potvrđuju vladini zvaničnici u Prištini.

Rukovodilac Odeljenja za trgovinu u Ministarstvu trgovine i industrije Sutrime Dervišoli navodi da je poslednjih godina zabeležen pozitivan trend, ali i porast izvoza robe sa Kosova u BiH.

"Tokom 2015. izvoz robe sa Kosova u BiH iznosio je oko 5,5 miliona eura, godinu kasnije oko 8,4 miliona, a prošle godine oko 9 miliona eura. Što se uvoza robe iz Bosne tiče, 2015. on je iznosio 75 miliona eura, 2016. godine 79 miliona, a prošle godine 81,5 miliona eura", kaže Dervišoli.

Među mnogim proizvodima koji se na Kosovo uvoze iz BiH, mlečni proizvodi su "najproblematičniji", jer se na kosovskom tržištu prodaju po cenama nižim nego i u BiH, tvrde kosovski proizvođači, koji već neko vreme zahtevaju od nadležnih kosovskih institucija da poduzmu mere po tom pitanju.

Ministarstvo trgovine je, nakon istraživanja, zaključilo da je izvoz mlečnih proizvoda iz BiH na Kosovo povećan za 20 odsto, što je predstavljalo pretnju domaćim potrošačima. Iz tog razloga, ovo ministarstvo je aprila ove godine odlučilo da uvede zaštitne mere od 17 posto carine na mlečne proizvode iz BiH.

"Na osnovu informacija kojih imamo, ova odluka nije još uvek počela da se sprovodi. Razlog ne znamo. To je sada prevazišlo ovlašćenja Ministarstva i prešlo je na druge institucije koje trebaju da sprovedu odluku", kazala je Dervišoli.

Premijer Kosova Ramuš Haradinaj je u međuvremenu dao obećanje bh. zvaničnicima da će Kosovo odložiti sprovođenje te odluke.

Predsednik Udruženja proizvođača mleka na Kosovu Ramadan Memaj tvrdi, međitim, da se odluka ne sprovodi zbog različitih interesnih grupa koje su uključene u ovo pitanje.

"Sumnjamo da iza svega stoje korupcija i interesne grupe koje ne daju da se odluka sprovede", ističe on.

Zvaničnici Vlade Kosova kažu da se takve odluke mogu sprovesti samo odlukom Vlade.

Inače, nakon što je Kosovo proglasilo nezavisnost, zvanično Sarajevo nije priznalo carinski pečat Kosova, što je nateralo Vladu Kosova da uvede carinu u visini od 10 posto na sve proizvode iz BiH. Zbog velikih gubitaka, Savet ministara BiH je posle bio primoran da prizna carinski pečat Kosova.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG