Dostupni linkovi

Vanredna vijest

'Živim sa HIV-om'


Od 1986. godine, kada je registrovan prvi slučaj AIDS-a na Kosovu, pa do danas, registrovano je 110 osoba sa HIV/AIDS-om

Tekst: Ariana Kasapoli i Amra Zejneli

Kosovo spada u zemlje sa najmanjim brojem zaraženih HIV/AIDS-om, ali zdravstveni stručnjaci navode kako ima slučajeva da oni koji su pogođeni ovim virusom odbijaju terapiju.

Na osnovu statistika Nacionalnog instituta javnog zdravlja na Kosovu, tokom 2016. godine na Kosovu je zabeleženo deset slučajeva zaraženih HIV-om i AIDS-om, dok je jedan slučaj bio sa smrtnim ishodom. U odnosu na prethodne, ove godine je uočen porast.

O svom iskustvu za RSE govori osoba koja se pre par godina zarazila ovim virusom. Kaže da u ovom “veoma zatvorenom društvu“ postoje velike poteškoće, ali da ima i onih koji teško sebe ubeđuju da su zaraženi virusom.

„Osobe odbijaju da uzmu terapiju jer ne prihvataju činjenicu da su zaraženi virusom HIV. Problem je kako im pomoći kada oni sami to izbegavaju i odlučuju da se marginalizuju. Iz tog razloga treba da se radi više na podizanju svesti“, kaže naš sagovornik, uz zahtev da ostane anoniman.

„Osobe koje žive sa HIV-om danas imaju bolje mogućnosti. Terapija postoji i snabdevanje njome ne prestaje već tri godine. Ukoliko vodimo računa, osobama koje žive sa HIV-om na Kosovu može da se poboljša život“, kazao je.

U Prištini je povodom Svetskog dana borbe provi side održana konferencija na kojoj je rečeno da je Kosovo klasifikovano kao zemlja sa niskim nivoom epidemije.

Od 1986. godine, kada je registrovan prvi slučaj AIDS-a na Kosovu, pa do danas, registrovano je 110 osoba sa HIV/AIDS-om. Od toga su 67 slučaja sa AIDS-om, a 43 sa virusom HIV-a, kazao je direktor Nacionalnog instituta javnog zdravlja na Kosovu, Naser Ramadani. On je dodao je da 44 osoba preminulo od ove bolesti.

Ramadani je naglasio i kako se Kosovo suočava sa velikim socioekonomskim i političkim problemima, visokom stopom nezaposlenosti i siromaštva, porastom upotrebe droga i visoko rizičnim seksualnim ponašanjem.

“Sve ovo može da izazove brzo širenje epidemije HIV-a ukoliko se oni ne tretiraju na vreme”, kazao je Ramadani, dodajući da će Institut nastaviti da radi na prevenciji ovog virusa.

Na infektivnoj klinici trenutno 25 lica prima terapiju.

Osam osoba koje su sa HIV-om ne primaju terapiju
Osam osoba koje su sa HIV-om ne primaju terapiju

Infektolog Murat Mehmeti međutim kaže da ima i onih koji su uprkos pozitivnom rezultatu testa na HIV odlučili da ne uzmu terapiju.

„Osam osoba koje su sa HIV-om ne primaju terapiju. Ponudili smo im tretman i terapiju besplatno, ali su iz različitih razloga odbijali“, kaže Mehmeti.

Zamenik ministra zdravlja Izet Sadiku podsetio je da Kosovo spada u zemlje sa najmanjim brojem zaraženih ovim virusom u Evropi i svetu, ali dodaje da i dalje mora da se radi na podizanju kapaciteta u sprečavanju ove bolesti i pružanju adekvatnog tretmana.

Kosovo od 2003. ima strategiju o HIV/AIDS-u, a trenutno se radi na novoj strategiji o merama koje treba država da preduzme.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG