Dostupni linkovi

Kosovo: Gavrić delimično priznao krivicu


Osnovni sud u Prištini, Odeljenje za teške zločine, odredio je jednomesečni pritvor državljaninu Srbije, Slobodanu Gavriću, koji se sumnjiči za pripremu terorističkih dela.

Gavrić je uhapšen u četvrtak uveče u naselju Dragodan u Prištini, nakon što je policija Kosova u njegovom automobilu beogradskih tablica pronašla preko 12 kilograma eksploziva.

Gavrić je na saslušanju rekao da se oseća krivim, da se pokajao, a da je u planu imao da proda taj eksploziv, kazao je njegov advokat.

Predsednik Osnovnog suda, Hambi Ibrahimi, nakon odluke suda rekao je novinarima da se Gavrić sumnjiči za dva krivična dela.

"Zbog sumnje o postojanju krivičnog dela za pripremanje terorističkih akata iz člana 144 / stav 4 i stav 1, kao i zbog krivičnog dela za uvoz, izvoz, snabdevanje, prevoz i posredovanje ili ilegalna prodaja oružja, iz člana 372 krivičnog zakona Republike Kosova", kazao je Ibrahimi, dodajući da je osumnjičeni priznao samo drugu tačku.

"Sad za sad, tužilaštvo ima uverljive razloge za određivanje pritvora. Specijalno tužilaštvo će dalje da izvrši istragu, a istraga se vrši pod autoritetom Osnovnog suda u Prištini", istakao je predsednik Osnovnog suda.

Pritvor mu je odredio sudija slučaja, Vehbi Kaštanjeva, a na zahtev tužiteljice Specijalnog tužilaštva, Drite Hajdari.

Gavrićev advokat, određen po službenoj dužnosti, Muhamet Humolli, rekao je za RSE da se Gavrić pokajao za ono što je uradio.

"Važno je da je određen pritvor od 30 dana. Gavrić je pričao, oseća se krivim i pokajao se. Imao je u planu da proda taj eksploziv", naveo je Humolli.

Hamdi Ibrahimi kazao je da su kazne u ovakvim slučajevima visoke, do 20 godine zatvora, na osnovu Krivičnog zakona, iako se radi o pokušaju izvršenja krivičnog dela, kazna je ista.

  • 16x9 Image

    Amra Zejneli

    (1986) Rođena u Mitrovici. Diplomirala žurnalistiku i studije Evropske unije na Univerzitetu Floride u SAD. Novinarstvom se počela baviti 2001. godine. Radi na kosovskom javnom servisu, RTK, kao odgovorni urednik radijskog programa za zajednice, a kosovskom dopisništvu RSE-a pridružila se maja 2010.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG