Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Kosovo se seća ubistva porodice Jašari


Deca ispred spomenika Ademu Jašariju u Prekazu, 2017.

Kosovo obeležava 20. godišnjicu epopeje Oslobodilačke vojske Kosova (OVK), kako se naziva trodnevna borba srpskih vojnih i policijskih snaga sa porodicom komandanta OVK-a Adema Jašarija u Prekazu.

Tom prilikom, u kući Adema Jašarija ubijeno je više od 50 članova porodice. Napadi su počeli 5. marta 1998. u šest sati ujutru, nakon što je Prekaze opkoljeno.

Borba i odbrana porodice Jašari trajala je do 7. marta. Prema rečima jedine preživele Besarte Jašari, Adem je poginuo poslednjeg dana borbe.

Kuća Adema Jašarija danas pripada Memorijalnom centru "Adem Jašari" u kojem su sahranjeni svi članovi porodice.

Na Kosovu se u organizaciji ureda premijera, nizom aktivnosti od 5. do 7. marta obeležava godišnjica epopeje OVK-a.

Ademov brat Rifat, koji se 1998. nalazio u inostranstvu, na 20. godišnjici epopeje OVK-a kazao je da je obaveza naslednika onih koji su se borili, da osiguraju da zemlja ide pravim putem.

"Naša je moralna i neophodna obaveza zbog sinova i ćerki, zbog krvi i rata, da sednemo i pronađemo zajednički jezik, da Kosovo unapredimo, onako kako to liči našem narodu i naciji", kazao je on na vojnoj ceremoniji Bezbednosnih snaga Kosova (BSK) u kasarni "Adem Jašari" u Prištini.

Na istom događaju u kasarni gde je održana i parada BSK-a, predsednik Kosova Hašim Tači kazao je da je Epopeja OVK-a probudila ponos Albanaca širom sveta.

"Svojom vizijom, OVK-a je dobila podršku demokratskog sveta i postala vodeća sila političkih procesa 1998. i 1999. Rezistencija OVK-a i svih građana je ubedila demokratski svet, na čelu sa Sjedinjenim Državama i Evropskom unijom, da upotrebi najveću vojnu silu, NATO-a", kazao je Tači.

On je tom prilikom izrazio ubeđenje da je transformacija Bezbednosnih snaga u Vojsku Kosova u interesu svih građana Kosova kao zajednička vrednost multietničke države.

"Želimo i trudimo se da se Oružane snage dese putem ustavnih promena, ujedinjavujući tako političku volju svih zajednica na Kosovu. Istovremeno, nećemo dozvoliti da iko neograničeno drži veto na naše legitimno pravo", kazao je Tači.

'Porodica koje je preokrenula vekove'

Predsednik Skupštine Kadri Veselji je na svečanoj sednici Skupštine Kosova povodom godišnjice epopeje OVK-a rekao da je u martu 1998. počeo kraj Srbije na Kosovu i da se tada svet upoznao istinom.

"Požrtvovanje Adema Jašarija i njegove porodice je jedinstven slučaj u istoriji čovečanstva. Poruka toga je da ništa nije vrednije od slobode", kazao je Veselji.

Premijer Kosova Ramuš Haradinaj je na svečanoj sednici kazao da je porodica Jašari ubrzala vreme, preokrenula vekove, promenila epohe i večno ostala u sećanju nacije, kao jedinstven slučaj žrtvovanja za slobodu i dostojanstvo.

Haradinaj je dodao i da se na današnji dan treba sagledati gde se nalazi Kosovo u odnosu sa izgradnjom moderne države.

"Nove generacije Albanaca i prijatelja Kosova poručuju da moramo da gradimo mir za sve, jer je to teže od rata, moramo da gradimo dostojanstveno Kosovo za sve građane, jer su o tome sanjali heroji Kosova, bez nasilja, ugnjetavanja i nepravde", kazao je Haradinaj.

Za srpske vlasti Oslobodilačka Vojska Kosova bila je teroristička organizacija.

  • 16x9 Image

    Amra Zejneli Loxha

    Diplomirala žurnalistiku i studije Evropske unije na Univerzitetu Floride u SAD-u. Novinarstvom se počela baviti 2001. Radi na Javnom servisu Kosova kao odgovorni urednik radijskog programa za zajednice, a kosovskom dopisništvu RSE pridružila se 2010.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG