Dostupni linkovi

Kosovo do jeseni planira izbore na severu


Glasačka kutija na jednim od izbora na Kosovu
Glasačka kutija na jednim od izbora na Kosovu
Kosovske institucije planiraju da do jeseni ove godine održe izbore u opštinama na severu Kosova gde živi većinsko srpsko stanovništvo. Time će se, kažu, privesti kraju funkcionisanje srpskih paralelnih struktura u tom delu zemlje.

Takve izbore, rečeno je, organizovala bi misija OEBS-a iz koje su potvrdili da još uvek nema zvaničnog zahteva za tako nečim. Srbi na severu, međutim, poručuju da bez obzira šta Beograd dogovori, to nije obavezujuće za njih.

Zvaničnici u Prištini navode da je na poslednjem sastanku u Briselu sa Beogradom dogovoreno da se ugase ilegalne strukture i da se izvrši transformacija ostalih struktura u legalne kosovske institucije.

Ramush Tahiri, savetnik predsednice Kosova Atifete Jahjage, kaže za RSE da su se Priština i Beograd složili da se u septembru ili oktobru ove godine održe izbori u tri opštine na severu Kosova, da se pokuša uspostavljanje opštine severna Mitrovica, a kako bi kasnije došlo do izbora i u tom delu.

Bez obzira na procenat učešća na izborima, došlo bi do formiranja novih opštinskih organa, a time bi se ugasile paralelne strukture Srbije, kazao je Tahiri.

“Prva faza, oko koje su se složile kosovske institucije, međunarodna zajednica a i Srbija, je da se rasformiraju sve ilegalne i paralelne strukture Srbije iz oblasti bezbednosti, policije i pravosuđa, i da se formiraju institucije Kosova. Ovo je prva faza koja treba da se završi do jeseni ove godine. Druga faza predviđa saradnju između opština koje su formirane kroz proces decentralizacije“, kazao je Tahiri.

U međuvremenu, predviđa se da se asocijacijom uspostavi saradnja između srpskih opština, kojih ima devet sa severnom Mitrovicom. U Prištini kažu da bi ta asocijacija imala karakter nevladine organizacije, dok bi za Beograd to bila zajednica opština, što bi podrazumevalo treći sloj vlasti.

Thaci spreman da podrži osnivanje Asocijacije opština

Govoreći o ulozi i ovlašćenjima ove asocijacije, Ramush Tahiri ističe da ona ne bi imala izvršnu ili zakonodavnu vlast.

„Asocijacija ne podrazumeva autonomiju drugog opštinskog nivoa, ili nešto između lokalnog i centralnog nivoa, već podrazumeva asocijaciju koja je predviđena zakonom. Ono što je važno je da ona neće imati skupštinu, niti broj poslanika koji bi bili predstavljeni u Skupštini Kosova, niti ikakvu izvršnu vlast“, kazao je Tahiri.

Marko Jakšić
Marko Jakšić
Jedan od lidera Srba na severu Kosova, Marko Jakšić, u izjavi za RSE kaže da je održavanje takvih izbora na severu Kosova u suprotnosti sa Ustavom Srbije. Stoga, dodaje on, bez obzira šta god da dogovori pregovarački tim iz Beograda, to na svoj način neće obavezivati Srbe na Kosovu.

„Ono što smo mi u više navrata poručivali vladi u Beogradu je sledeće: Gospodo, ako hoćete da se odreknete Kosova, promenite prvo Ustav države Srbije, i onda dozvolite Prištini da formira svoju vlast na teritoriji cele pokrajine. To je ono što mi permanentno pokušavamo da kažemo vlastima u Beogradu. Jer, dokle god je ovaj Ustav važeći, on sputava pregovarački tim iz Beograda da rade stvari onako kako Priština i EU hoće. Ustav se ili poštuje ili ne poštuje. Tu ne možete da tražite treće rešenje“, kaže Jakšić.

Kosovski premijer, Hashim Thaci, prethodno je u nekoliko navrata istakao važnost da građani na severu trebaju da imaju prava da sami izaberu svoje legitimne lidere. Stoga će, kazao je, Kosovo pozvati OEBS misiju da organizuje izbore i upravlja ovim procesom kako bi on bio što pouzdaniji.

Iz OEBS misije su nam rekli da još nema zahteva za tako nešto. Portparol Nikola Gaon, međutim, dodaje da misija prati dešavanja u dijalogu.

„OSCE nije konsultovan po tom pitanju i nismo poduzeli nikakve korake u tom pravcu ali naravno, pratimo razvoj u procesu dijaloga. Do sad nismo bili kontaktirani po tom pitanju“, kazao je Gaon.

U međuvremenu, kosovski premijer je u telefonskom razgovoru sa zamenikom američkog državnog sekretara, Wiliamom Burnsom, istakao potrebu za velikom podrškom SAD i EU u postizanju sledećeg sporazuma sa Srbijom.

Hashim Thaci
Hashim Thaci
U saopštenju iz ureda premijera se navodi da je Thaci preneo američkom zvaničniku da je vreme da se Srbija složi oko uslova sporazuma, što je za sad učinjeno samo usmenim putem, a oni se tiču ukidanja bezbednosnih struktura koje deluju na severu i njihove integracije u legalne strukture sigurnosti Kosova.

“Ja sam spreman i da podržim osnivanje Asocijacije opština sa većinskim srpskim stanovništvom koja će omogućiti opštinama na severu, ali i ostalima na jugu, da saradjuju u različitim oblastima njihovih interesa. Osim toga, ova asocijacija bi mogla kreirati partnerstvo sa sličnim asocijacijama u Srbiji i drugde”, kaže se u saopštenju.

Dodaje se, međutim, da ta asocijacija, organ ili zajednica kao što Srbija navodi, ne može biti izabrano telo i ona neće imati izvršna ovlašćenja.

To znači da se proširena izvršna ovlašćenja lokalnih srpskih opština ne mogu preneti na asocijaciju, jer bi to predstavljalo treći nivo vlasti Vlade, što je u suprotnosti sa Ustavom i unutrašnjim državnim uređenjem.

U saopštenju se dodaje da je zamenik američkog zvaničnika kazao da SAD podržavaju dijalog Vlade Kosova i Srbije, i da je to jedini instrument za rešavanje problema.
XS
SM
MD
LG