Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Pitanje demarkacije deli politički scenu na Kosovu


Grafit sa natpisom na albanskom jeziku "Kosovo do Čakora" na spornom području koje je deo Sporazuma o demarkaciji sa Crnom Gorom

Autori Amra Zejneli i Bekim Bislimi

Na Kosovu očekuju da će se sporazum o demarkaciji sa Crnom Gorom po drugi put naći pred Skupštinom Kosova početkom marta meseca, nakon što je Državna komisija stručnjaka za merenje teritorije potvrdila ove nedelje da Kosovo procesom demarkacije nije izgubilo 8.000 hektara, kao što tvrdi opozicija.

Potvrđeno je da sporni reon Čakora, po svim ranijim kartama, pripada Crnoj Gori, a ne Kosovu, kao što navodi lokalno stanovništvo.

Kosovari na granici: Ne mogu lenjirom povlačiti linije
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:49 0:00

Dok na Kosovu traje trodnevna javna rasprava o izveštaju komisije, opozicija najavljuje da će se žustro suprotstaviti sporazumu, a da rezultate komisije ne priznaje zbog toga što je ona bila „jednostrana i u službi vlasti“.

Ratifikacija demarkacije sa Crnom Gorom jedan je od poslednjih uslova Evropske komisije za ukidanje viznog režima Kosovu.

Predsednik Skupštine Kadri Veselji kazao je u četvrtak da će se ratifikacija sporazuma naći na dnevnom redu čim ga vlada bude prosledila Skupštini, te je tim povodom pozvao na glas razuma i jedinstvo.

Imamo potrebu da označimo naše granice sa svim susedima: Kadri Veselji
Imamo potrebu da označimo naše granice sa svim susedima: Kadri Veselji


„Demarkacija je od nacionalne, strateške, političke važnosti za građane i državu Kosova. Imamo potrebu da označimo naše granice sa svim susedima i očekujemo da se taj proces desi i sa Srbijom, kao i međusobno priznanje“, kazao je Veselji nakon sastanka predsedništva Skupštine.

Veselji je naglasio i da je u interesu Kosova da se susedne zemlje integrišu u NATO, kao što je to sada slučaj sa Crnom Gorom.

Iz Vlade Kosova kažu da će se sporazum u vidu Nacrta zakona proslediti Skupštini nakon javne debate koja je u toku.

Prema rečima portparola vlade, Fatona Abdulahua, nakon podnošenja konačnog izveštaja Državne komisije, koalicioni partneri će odlučiti o datumu ratifikacije sporazuma.

„Mi smatramo da ne treba da bude neopravdanog odlaganja jer je to pitanje od nacionalnog interesa za Kosovo i direktno je povezano sa viznom liberalizacijom“, kaže on.

Suzavac u Skupštini Kosova bio je jedan od načina borbe opozicije protiv ratifikacije Sporazuma o demarkaciji
Suzavac u Skupštini Kosova bio je jedan od načina borbe opozicije protiv ratifikacije Sporazuma o demarkaciji


S druge strane, opozicioni pokret Samoopredeljenje najavio je protivljenje ovom sporazumu unutar i van zgrade Skupštine. Palj Ljekaj, šef parlamentarne grupe Alijanse za budućnost Kosova, kazao je za Radio Slobodna Evropa (RSE) da će opozicija glasati protiv.

“Glasaćemo protiv jer je sporazum na štetu Kosova. Alijansa jeste za demarkaciju granica, ali to mora biti u interesu države Kosovo, a nikako da se nekome poklanja zemlja”, kazao je Ljekaj.

Za ratifikaciju međunarodnog sporazuma kao što je ovaj, potrebna je dvotrećinska većina u Skupštini – što je za sada upitno, s obzirom da pored opozicije, i u vladajućoj koaliciji ima pojedinaca koji se protive demarkaciji.

Kosovski analitičar Behljulj Bećaj izjavio je za RSE ove nedelje da je mogućnost ratifikacije sada, nakon rada komisije, mnogo manja nego što je bila ranije, a mogućnost, ukoliko se insistira na tome da se dođe do potencijalnog konflikta, je veća nego što je bila prije.

Mogućnost potencijalnog konflikta veća: Behljulj Bećaj
Mogućnost potencijalnog konflikta veća: Behljulj Bećaj


„Mislim da je sve ovo što se dogodilo u međuvremenu bilo zapravo dolivanje ulja na vatru. Sve je to bilo naopako i mislim da je bilo nepotrebno, suvišno i zapravo bilo je u službi zaoštravanja situacije, a ne prevazilaženja jednog, po mom sudu, ipak manje ozbiljnog pitanja koje je, evo, postalo ozbiljno”, kaže on.

Bećaj dodaje i da vizni režim najviše služi ovoj vlasti, “jer ukoliko bude došlo do liberalizacije, mislim da će građani svi napustiti Kosovo, svi će krenuti prema tobožnjem Eldoradu, prema Zapadu, a ovde će ostati ova vlast, njihovi simpatizeri i članovi”.

“Prema tome, ova vlast se može radovati liberalizaciji, jer ona na takav način obezbeđuje dugoročnu perspektivu održavanja na vlasti”, zaključio je on.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG