Dostupni linkovi

Kosovo obeležava četrnaest godina nezavisnosti


U prisustvu najviših državnih zvaničnika, predsednice Vjose Osmani, premijera Aljbina (Albin) Kurtija i predsednika Skupštine Gljauka (Glauk) Konjufce, pripadnici Kosovskih bezbednosnih snaga su svečano podigli zastavu Kosova ispred zgrade Vlade, 17. februar 2022. godine.
U prisustvu najviših državnih zvaničnika, predsednice Vjose Osmani, premijera Aljbina (Albin) Kurtija i predsednika Skupštine Gljauka (Glauk) Konjufce, pripadnici Kosovskih bezbednosnih snaga su svečano podigli zastavu Kosova ispred zgrade Vlade, 17. februar 2022. godine.

Na svečanoj sednici Skupštine Kosova povodom Dana nezavisnosti, predsednica Vjosa Osmani je poručila da je potrebno još puno napornog rada kako bi narod uživao u slobodi.

Pomenula je i proces dijaloga sa Srbijom uz napomenu da konačni sporazum mora rezultirati međusobnim priznanjem.

"Nećemo dozvoliti da ovaj proces na bilo koji način zadaje glavobolju našoj državi, a samim tim nećemo prihvatiti ni jednu opciju koja ima za cilj defunkcionalizaciju naše države", rekla je Osmani..

Ponovo je ukazala na "destruktivnu ulogu Rusije", te dodala da ta zemlja, zajedno sa Srbijom, ima za cilj destabilizaciju regiona i Balkana.

Na svečanoj sednici je govorio i premijer Kosova Aljbin Kurti, koji je poručio da je nezavisnost "rezultat oslobodilačkog rata". Ocenio je da je Kosovo danas demokratska zemlja koja omogućava slobodu govora. Međutim, tokom govora kosovskog premijera, poslanici iz redova opozicionih partija su napustili skupštinsku salu.

Kosovo 17. februara obeležava četrnaest godina od kako je proglasilo nezavisnost od Srbije, a do sada ga je, prema podacima Ministarstva spoljnih poslova Kosova, priznalo 117 država.

Od zemalja u regionu, osim Srbije, Kosovo ne priznaje jedino Bosna i Hercegovina.

U prisustvu najviših državnih zvaničnika, predsednice Vjose Osmani, premijera Aljbina (Albin) Kurtija i predsednika Skupštine Gljauka (Glauk) Konjufce, pripadnici Kosovskih bezbednosnih snaga su svečano podigli zastavu Kosova ispred zgrade Vlade.

Tom prilikom predsednica Osmani je čestitala građanima Kosova Dan nezavisnosti.

"Žrtva za našu državu je izuzetno velika. Preko 13 hiljada civila (je ubijeno), od toga 1.133 dece. Oko 20.000 žena je preživelo seksualno nasilje tokom rata, uništene su kuće i preko 1.600 je nestalih. Naša sloboda će biti potpuna onog dana sve žrtve dobiju pravdu", rekla je Osmani.

Premijer Kosova Aljbin Kurti rekao je da se 17. februar treba obeležavati i kao pomen za sve one koji su se borili za slobodu naroda i nezavisnost Kosova.

Povodom Dana nezavisnosti Kosova, u Prištini se održava niz aktivnosti.

U Prištini je održana i parada pripadnika Kosovskih bezbedonosnih snaga i Policije Kosova.

Defile je pratilo nekoliko stotina građana a bili su prisutni i predstavnici kosovskih vlasti.

U proteklih četrnaest godina, Kosovo je postalo član nekoliko međunarodnih organizacija, a neke od njih su Svetska banka, Međunarodni monetarni fond, Evropska banka za obnovu i razvoj, Olimpijski komitet, Evropska fudbalska federacija i Svetska fudbalska federacija.

Kosovo još nije član Ujedinjenih nacija, Evropske unije, Saveta Evrope, Svetske trgovinske organizacije i drugih međunarodnih organizacija u koje nastoji da se učlani.

XS
SM
MD
LG