Dostupni linkovi

Kosovu otvorena još jedna vrata u EU


Kosovski šef diplomatije Enver Hodžaj i evropska komesarka Federika Mogerini razmenjuju dokumente posle potpisivanja Sporazuma za učešće Kosova u programima EU, Brisel
Kosovski šef diplomatije Enver Hodžaj i evropska komesarka Federika Mogerini razmenjuju dokumente posle potpisivanja Sporazuma za učešće Kosova u programima EU, Brisel

U Briselu je u petak održan prvi sastanak Saveta za stabilizaciju i pridruživanje između Evropske unije i Kosova. Tim povodom je takođe potpisan okvirni Sporazum za učešće Kosova u programima EU, što će Kosovu otvoriti nove mogućnosti, od istraživačkih programa do studentskih razmena.

Sastankom je predsedavala visoka predstavnica za spoljne poslove i bezbednosnu politiku, Federika Mogerini u ime Evropske unije. Komesar Johanes Han je predstavljao Evropsku komisiju, dok su u sastavu kosovske delegacije na čelu sa premijerom Isom Mustafom, bili i ministri spoljnih poslova, ekonomije, unutrašnjih poslova, trgovine i industrije, kao i obrazovanja.

Mogerini je na zajedničkoj konferenciji za novinare izjavila da je ovo važan trenutak koji je EU omogućio da izrazi punu odlučnost u pružanju svoje podrške Kosovu na putu evrointegracija. Ona je dodala da je isto tako važno potpisivanje okvirnog Sporazuma za učešće Kosova u programima EU.

"Ovo je veoma važno dostignuće koje će učvrštiti veze naših društava, naročito kada su u pitanju mlađe generacije. Sporazumi će omogućiti Kosovu da učestvuje u nekoliko EU programa, kao što je Erasmusu, kreativna Evropa, Horizon 2020 i dr.", kazala je ona.

Savet za stabilizaciju i pridruživanje pozdravio je napredak Kosova u uspunjavanju kriterijuma za viznu liberalizaciju, ali je EU pozvala Kosovo da intezivira rad na ratifikaciji Sporazuma o granici sa Crnom Gorom i da nastavi da jača učinak u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije.

Mogerini je na konferenciji za novinare takođe pozdravila napredak u dijalogu Kosova i Srbije prilikom postizanja Sporazuma o telekomu, ali i napredak u sprovođenju ostalih sporazuma. Ona je pozvala Kosovo i na unutraši dijalog.

"Dijalog je način putem kojeg pristupamo procesu normalizacije. Verujemo da je dijalog unutar Kosova, među političkim partijama, između Vlade i opozicije u parlamentu, nešto što je potrebno, te inkluzivan, poštovan i konstruktivan dijalog je nešto što EU ohrabruje", kazala je ona.

Premijer Mustafa tom prilikom je naglasio da će Kosovo nastaviti dijalog sa Srbijom i rad na sprovođenju sporazuma, te je istakao i posvećenost institucija u procesu liberalizacije viza.

"Zainteresovani smo da putem političkog dijaloga sa susedima rešimo sva otvorena pitanja. Nastavićemo dijalog sa Srbijom, radićemo na novim temama, angažovaćemo se na implementaciji postignutih sporazuma ali očekujemo obostranu posvećenost u njihovoj primeni. Takođe se nadamo da ćemo u što skorije vreme uspeti da prevaziđemo i pitanja koja se tiču procesa liberalizacije viza a kako bi naši građani mogli slobodno da putuju u zemlje EU onako kako je to omogućemo i drugim građanjima", kazao je kosovski premijer.

Johanes Han i Isa Mustafa
Johanes Han i Isa Mustafa


Evropski komesar za proširenje i susedsku politiku Johanes Han, na zajedničkoj konferenciji za novinare je rekao da je Kosovo ispunilo 93 od 95 uslova za viznu liberalizaciju, ali da se i dalje čeka na demarkaciju i konkretne rezultate u borbi protiv korupcije.

"Nisam bio svestan da će trebati ovoliko vremena za ovaj poslednji korak. To je odgovornost svih politički partija i svih političara na Kosovu. To je udruženi trud, uzimajući u obzir građane, posebno mlade ljude koji gledaju prema Evropi. Mora postojati razumevanje za to. Ako to ne postignete, bićete kažnjeni na izborima", poručio je Han.

Na sastanku EU i Kosova je bilo reči o novinama na polju ispunjavanja političkih kriterijuma, kao i o ispunjavanju ekonomskih kriterijuma, finansijskoj saradnji i implementaciji Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

Bilo je reči i o reformama na poljima poput vladavine prava i reforme pravosuđa, poštovanja osnovnih prava, reforme državne uprave i ekonomskih reformi.

Kosovo još nije ratifikovalo Sporazum o demarkaciji zato što vladajuća koalicija nema dovoljan broj glasova za tako nešto.

Opozicija je odlučna da neće podržati takav sporazum smatrajući da Kosovo njime gubi 8.000 hektara.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG