Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Džonson u Prištini i Beogradu: Neophodna normalizacija odnosa


Džonson: Izlazimo iz EU, ali podržavamo evropski put Srbije
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:00 0:00

Džonson: Izlazimo iz EU, ali podržavamo evropski put Srbije

Miran i stabilan Balkan se postiže normalizacijom odnosa Srbije i Kosova, ocena je šefa diplomatije Velike Britanije Borisa Džonsona nakon posete Prištini i Beogradu u četvrtak.

Boris Džonson, jedna od vodećih figura Brexita, kampanje za izlazak Velike Britanije iz Evropske unije, danas u svojstvu ministra spoljnih poslova izražava punu podršku proevropskoj politici Vlade Srbije.

„Istina je da raskidamo sporazum sa Evropskom unijom, ali mi ne napuštamo Evropu, prijatelji, i ostajemo privrženi našem odnosu sa Srbijom, i nastavljamo da podstičemoevropsku orijentaciju Srbije, koju i ja snažno podržavam“, rekao je Džonson medijima uoči radne večere sa premijerom Srbije u vili „Bokeljka“ u Beogradu.

Raskidamo sporazum sa EU, ali mi ne napuštamo Evropu: Boris Džonson u Beogradu
Raskidamo sporazum sa EU, ali mi ne napuštamo Evropu: Boris Džonson u Beogradu


U obraćanju novinarima, posle sastanka sa premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem, istakao je da je fasciniran kako se grad promenio u odnosu na njegovu posetu pre 17 godina, kako je Srbija napredovala, politički i ekonomski.

Srbija uvek želi poboljšanje političkih i ekonomskih odnosa sa Velikom Britanijom i činimo sve da privučemo nove britanske investitore, poručio je premijer Srbije.

„Možemo da poručimo britanskim investitorima da su dobrodošli i da njihova ulaganja u Srbiji i njima donosi dobar profit, ali svakako donosi i zapošljavanje građanima Srbije.“

Boris Džonson je ukazao na značaj očuvanja regionalne stabilnosti.

„Zahvalan sam vam na liderstvu koje pokazujete u normalizaciji odnosa sa Kosovom – to je izuzetno važno za sve nas – kao i na lidestvu koje pokazujete dajući podršku Bosni i Hercegovini“, rekao je Džonson.

Vučić: Uskoro imenovanje tužioca za ratne zločine

Vučić se zahvalio Velikoj Britaniji na želji da se, kako je rekao, očuva stabilnost na teritoriji čitavog Zapadnog Balkana. On je dodao da Srbija kao najveća zemlja u regionu ima i najveću odgovornost.

„I mi smo spremni da tu odgovornost na ozbiljan način pokažemo, da čuvamo mir i stabilnost, da poštujemo naše komšije i sve naše prijatelje i da očuvanjem mira pokažemo da Zapadni Balkan u budućnosti može da bude najbolji izvor rasta u čitavoj Evropi.“

Srbija razume politiku Velike Britanije, iako nemamo isti stav o kosovskom pitanju, rekao je Vučić.

„Gledamo i da u razgovoru sa Albancima sa Kosova, unapređujući naš dijalog, dolazimo do rešenja koja bi značila boljitak i mirnu budućnost za obe strane.“

U osvrtu na poruku koju je Boris Džonson preneo parlamentarcima na Kosovu – da svi koji su krivi za zločine treba da odgovaraju – Vučić je kazao da Srbija „ne štiti i ne krije one koji pripadaju našem narodu, a činili su zločine“.

„Mi ćemo da nastavimo svoj posao i očekujemo u narednoj nedelji imenovanje. To je jedna od stvari koju su nam u Evropskoj komisiji zamerali. Mi taj posao hoćemo da nastavimo.“

Tokom posete britanske delegacije Srbiji, dve zemlje su potpisale Memorandum o kulturnoj saradnji.

„Nisam upoznat sa detaljima, ali mislim da smo se dogovorili da u Ujedinjenom Kraljevstvu uzmemo još malo srpske turbo-folk muzike, dok je serija ’Mućke’ ovde u Srbiji veliki hit, što mi je veoma drago“, našalio se britanski šef diplomatije.

Sudeći po diplomatskom odgovoru koji je Džonson dao ovdašnjim medijima, čini se, međutim, da građani Srbije ne mogu u skorijoj budućnosti očekivati ukidanje viza za Veliku Britaniju.

Ponosan što je Britanija među prvima priznala Kosovo

Boris Džonson je prethodno, boraveći u Prištini izjavio da je ponosan što je Velika Britanija bila jedna od prvih država koja je priznala Kosovo 2008. godine, te dodao da će dve zemlje ostati saveznici i u budućnosti.

Boris Johnson u Prištini
molimo pričekajte
Embed

No media source currently available

0:00 0:00:49 0:00


On je na svečanoj sednici u Skupštini Kosova govorio o odnosima Kosova i Velike Britanije, odgovornostima koju snose kosovski predstavnici, o odnosima sa Srbijom, kao i o radu Specijalnog suda za ratne zločine.

Kako je kazao, zadivljujuće je iskustvo to što se nalazi u potpuno transformisanoj Prištini, "u slobodnoj nezavisnoj Skupštini, i u evropskoj najmlađoj demokratiji".

Dodao je da je uočio velike promene u Prištini od njegove poslednje posete pre 17 godina.

"Tada sam video drugačiji grad od ovog danas. Bio sam tu kada je britanska vojska došla iz Kačanika. Sećam se da sam video radost na licima kosovskih seljaka i kako su na vojnike bacali ruže. Sećam se zapaljenih džamija i sela koje su zapalile odlazeće snage. Sećam se i šoka izbeglica koji su odlazili u kolonama u traktorima. Tada sam se pitao kakvu budućnost očekuje ovu prelepu državu, i kakvu vladu i društvo možemo da stvorimo, jer smo mi i NATO pomagali u tome. Razmišljao sam da li je moguće da se nakon te patnje i bola stvori funkcionalna demokratija", kazao je Džonson.

On je dodao da je odgovor na to "transformisana zemlja gde kosovski narod kontroliše svoju sudbinu putem izabranih predstavnika u Skupštini".

Šef diplomatije Britanije je istakao da su državni zvaničnici i političke partije, sada kada je Kosovo nezavisno, odgovorni za svoj rad i da služe interesima svih građana.

On je precizirao da Kosovo treba da nastavi borbu protiv terorizma, nasilnog ekstremizma, korupcije i organizovanog kriminala.

Kada je reč o regionu, Džonson je rekao da Velika Britanija želi da Kosovo bude snaga za miran i stabilan Balkan, a da se to postiže normalizacijom odnosa sa Srbijom, o čemu će, naveo je, govoriti i u Beogradu. Da bi se to postiglo, dodao je, potrebno je da odgovorni za ratne zločine budu iza rešetaka.

"Razumem da je prošlost puna bola i od nijednog društva se ne može očekivati da izbriše ta sećanja olako. Ali, Kosovo i Srbija dele zajednički interes a to je stvaranje normalnih odnosa. Vizijom lideršipa verujem da se to može postići. Takođe je potreban iskren pokušaj za korigovanje grešaka iz prošlosti. Oni koji su krivi za ratne zločine na svim stranama trebaju biti zatvoreni. To ću isto reći i u Beogradu. Zato je saradnja sa Specijalnim sudom za ratne zločine važna za Kosovo, ma koliko to teško bilo. Velika Britanija i ostali međunarodni partneri će pratiti izbliza rad specijalnog suda", reči su Džonsona.

Kosovo i Srbija dele zajednički interes - to je stvaranje normalnih odnosa: Boris Džonson
Kosovo i Srbija dele zajednički interes - to je stvaranje normalnih odnosa: Boris Džonson


Boris Džonson je takođe uputio saučešće porodici i prijateljima Astrita Deharija koji je preminuo pre nekoliko dana u pritvoru pod nerazjašnjenim okolnostima, te je pozivao sve strane na transparentnu istragu.

Sve ove poruke, dodao je on, su u duhu prijateljstva i onoga postignutog od proglašenja nezavisnosti.

Obraćanje je završio pozitivnim dostignućima Kosova, pomenuvši olimpijce koji su Kosovu doneli zlato, svetske pop zvezde poreklom sa Kosova i uspešne poduzetnike.

"Sigurno se suočavate sa izazovima, kao i sve zemlje. Ali sam siguran da se možete suočiti sa njima na način koji je izgledao potpuno nemoguć pre 17 godina. Siguran sam da danas, na osnovu onoga što ste postigli, možete imati sjajnu budućnost. U postizanju toga mogu vas osigurati da imate prijatelje i one koji vas podržavaju u Velikoj Britaniji", zaključio je on.

Džonsonova poseta Kosovu je deo njegove posete Balkanu.

  • 16x9 Image

    Amra Zejneli Loxha

    Diplomirala žurnalistiku i studije Evropske unije na Univerzitetu Floride u SAD-u. Novinarstvom se počela baviti 2001. Radi na Javnom servisu Kosova kao odgovorni urednik radijskog programa za zajednice, a kosovskom dopisništvu RSE pridružila se 2010.

  • 16x9 Image

    Dušan Komarčević

    Rođen 1986. u Beogradu, gde je diplomirao na Filološkom fakultetu na Katedri za skandinavske jezike i književnosti. Dopisnik beogradskog biroa RSE od 2012. godine.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG