Dostupni linkovi

Kosovo: Borba protiv korupcije samo politička parola


Ilustracija
Borba protiv korupcije na Kosovu je samo politička parola i ništa više. Ovo su u petak izjavili predstavnici Demokratskog instituta Kosova tokom konferencije na kojoj je bilo reči o ulozi Skupštine u borbi protiv korupcije, izveštaju rada Agencije protiv korupcije, te o strategije protiv korupcije i prijavi imovine visokih zvaničnika.

Nakon razmatranja prošlogodišnjeg izveštaja kosovske Agencije protiv korupcije, u Demokratskom institutu Kosova izrazili su zabrinutost zbog nedovoljnih rezultata rada ove agencije.

Merita Mustafa iz ovog instituta navodi da je uticaj Agencije protiv korupcije na istražne organe simboličan, obzirom da je od njenog osnivanja uhapšeno samo šest osoba.

“Ono što još dovodi u pitanje nezavisnost i rad ove institucije je zaobilaženje verifikacije imovine visokih zvaničnika unutar dveju glavnih institucija u zemlji, a to su Vlada i sudstvo, za koje se sumnja i da su najkorumpiraniji na Kosovu”, kazala je ona.

Mustafa je dodala da je Agencija protiv korupcije verifikovala imovinu kod 54 vladinih zvaničnika, od 871, dok u sudstvu, imovina je verifikovana samo kod četvorice, od 257 zvaničnika koliko ih je prijavilo.

Mustafa navodi da je, i pored ovih činjenica, Skupština Kosova i dalje indiferentna, tako što usvaja izveštaj Agencije za borbu protiv korupcije u prisustvu samo jednog ministra, dok se diskusije vode samo u ime parlamentarnih grupa.

Kritike uputiti Skupštini

Kujtim Bytyqi iz Demokratskog instituta Kosova kritikovao je i strategiju Agencije protiv korupcije.

“Glavni izazov ove strategije jeste pokušaj stvaranja poverenja građana kod kosovskih institucija. To je nemoguće sve dok ne bude postojala politička volje i podrška ovih institucije borbi protiv organizovanog kriminala. Za sad ne postoji volja u Skupštini i Vladi kako bi došlo do suočavanja sa ovim fenomenom. A posledica toga je to da naša zemlja prelazi u fazu gde će se korupcija pretvoriti u kulturu i gde će organizovan kriminal naći zaštitu kod državnih institucija”, kazao je Bytyqi.

Sa druge strane, Hasan Preteni, direktor Agencije protiv korupcije je procene Demokratskog instituta Kosova ocenio neozbiljnim i neprofesionalnim, naglašavajući da agencija obavlja sve svoje dužnosti.

“Agencija obavlja sve svoje dužnosti u skladu sa zakonom o prijavi i kontroli imovine. Nije da se agencija ne bavi poreklom imovine, ali utvrđivanje porekla imovine nije određeno zakonom”, kazao je Preteni.

On međutim dodao da se kritike protiv ove pojave trebaju uputiti Skupštini Kosova, kako bi došlo do izmene zakonodavstva, koje bi agencija potom sprovela.

I iz Demokratskog instituta Kosova smatraju da je najpre potrebna politička volja za poduzimanje konkretnih koraka u borbi protiv korupcije, a to znači, rad na zakonodavstvu, odnosno usvajanje zakona o konfiskaciji nezakonski stečene imovine, te rad na strategiji koja će jačno definisati uzroke korupcije, kao i formiranje specijalnog suda za borbu protiv korupcije I organizovanog kriminala.
  • 16x9 Image

    Amra Zejneli

    (1986) Rođena u Mitrovici. Diplomirala žurnalistiku i studije Evropske unije na Univerzitetu Floride u SAD. Novinarstvom se počela baviti 2001. godine. Radi na kosovskom javnom servisu, RTK, kao odgovorni urednik radijskog programa za zajednice, a kosovskom dopisništvu RSE-a pridružila se maja 2010.

XS
SM
MD
LG