Dostupni linkovi

Bislimi optužio Srbiju za 'veštačko stvaranje tenzija' zbog dinara


Zamenik premijera Kosova Besnik Biljimi, 1. novembar 2022.
Zamenik premijera Kosova Besnik Biljimi, 1. novembar 2022.

Zamenik premijera Kosova Besnik Biljimi (Bislimi) rekao je da je Narodna banka Srbije u sredu probala da na Kosovo pošalje 117 miliona dinara ili oko miliona evra, u pratnji osoba koje si imale identifikacije "nepostojeće kompanije na Kosovu".

Kako je naveo u objavi na Fejsbuku (Facebook), Srbija time "napada i flagrantno krši funkcionisanje kosovskih institucija".

Bisljimi je istakao da uredba Centralne banke Kosova, koja je stupila na snagu 1. februara, precizira da sve bankarske ili nebankarske usluge na Kosovu mogu da vrše samo finansijske institucije koje imaju licencu.

Ova uredba predviđa da evro bude jedina valuta za plaćanja i isplatu na Kosovu, što znači ukidanje srpskog dinara.

Pripadnici srpske zajednice na Kosovu imaju razna primanja iz Srbije koja im se isplaćuju u dinarima, pa je tako odluka Centralne banke Kosova naišla na njihovo protivljenje.

Narodna banka Srbije saopštila je u sredu da vlasti na Kosovu nisu dozvolile da uđu sredstva u dinarima namenjena za isplatu plata, penzija i drugih davanja kosovskim Srbima.

U saopštenju se navodi da se dinar na Kosovo do sada uvozio po ustaljenoj praksi, kada vozilo novac od Narodne banke Srbije na prelazu Jarinje preuzme vozilo kompanije "Henderson".

Bisljimi je rekao da je Srbija ovaj potez povukla sa namerom da manipuliše trenutnom situacijom i da jednostranim potezima želi da stvori "veštačke tenzije".

"Republika Kosovo je voljna da radi i pomogne u pronalaženju mehanizma koji obezbeđuje da se takva sredstva (primanja iz Srbije) legalno šalju krajnjim korisnicima, i to u najbržem mogućem roku", naveo je Bisljimi.

Prethodno je ministar za zajednice i povratak u Vladi Kosova Nenad Rašić izjavio je da postoje dva načina da se reši situacija oko upotrebe dinara: da Centralna banka Kosova postigne dogovor sa Narodnom bankom Srbije o transakcijama, a druga da banke koje imaju filijale na Kosovu i u Srbiji omoguće distribuiranje transakcije u evrima.

'Sada će biti drugačije': Zatvaranje paralelnih opština brine Srbe na Kosovu
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:04:29 0:00

Međunarodna zajednica od Kosova tražila da se ova odluka o ukidanju dinara odloži jer bi mogla da ima negativan uticaj na etničke Srbe ili ponovo podizanje tenzija.

Nakon pritiska međunarodne zajednice premijer Kosova Aljbin Kurti (Albin) je u utorak takođe rekao da je ipak potrebno vreme da se razjasni odluka CBK-a i da će, iako je na snagu stupila 1. februara, biti obezbeđen tranzicioni period, te da je isti već počeo.

XS
SM
MD
LG