Dostupni linkovi

Predsednica Kosova najavila mogućnost bezviznog režima s BiH


Predsednica Kosova najavila mogućnost sporazuma o slobodnom kretanju bez viza između Kosova i BiH
Predsednica Kosova najavila mogućnost sporazuma o slobodnom kretanju bez viza između Kosova i BiH

Predsednica Kosova Vjosa Osmani izjavila je da je razgovarala sa članovima Predsedništva Bosne i Hercegovine (BiH) Šefikom Džaferovićem i Željkom Komšićem o mogućnostima ukidanja viznog režima između dve zemlje.

Bosna i Hercegovina je, osim Srbije, jedina zemlja u regionu koja ne priznaje nezavisnost Kosova.

Međutim, BiH priznaje pasoš Republike Kosovo kao važeći dokument, ali je građanima Kosova za ulazak u Bosnu i Hercegovinu potrebna viza.

Takođe, Kosovo je 2014. godine BiH uvelo recipročne mere na vizni režim.

Osmani je, odgovarajući na pitanja novinara na konferenciji za medije 4. aprila, rekla da bi mogao da bude potpisan sporazum da građani Kosova na teritoriju Bosne i Hercegovine ulaze s ličnim kartama i obrnuto.

"Upravo sam pre mesec dana sa predsedavajućim Predsedništva Džaferovićem imala sastanak na tu temu, da se pronađe rešenje i da građani ne plaćaju cenu nepriznavanja kosovske nezavisnosti", kazala je Osmani.

Istakla je da Kosovo sa Srbijom ima sporazum o slobodi kretanja uz lične karte, te da ne postoji ni jedan razlog da se takav sporazum ne postigne i sa BiH.

Kosovo i Srbija su sporazum o slobodi kretanja postigli još 2011. godine, na samom početku dijaloga dve strane o normalizaciji odnosa.

XS
SM
MD
LG