Dostupni linkovi

Kosovo pokušava da evakuiše tri svoja državljana iz Avganistana


Aerodrom u Kabulu, 16. avgust 2021.
Aerodrom u Kabulu, 16. avgust 2021.

Kosovske vlasti, u saradnji sa međunarodnim partnerima, rade na evakuaciji svih građana Kosova iz Avganistana – saopšteno je iz Ministarstva spoljih poslova Kosova. Dodaje se da su u direktnom kontaktu sa tri kosovska državljana, te da čine sve kako bi im pomogli da napuste Avganistan.

“U dobrom su stanju i nisu ugroženi”, dodaju iz ovog Ministarstva ne precizirajući tačan broj kosovskih dražavljana u Avganistanu.

Inače, Kosovo je pozvalo da se svima koji žele da napuste Avganistan, kako lokalnom stanovništvu tako i stranim državljanima, to i omogući, uz napomenu da granični prelazi moraju ostati otvoreni. Ovo je, pored Kosova, putem zajedničkog saopštenja, koje je 15. avgusta objavio američki State Department, zatražilo još preko 60 zemalja.


U međuvremenu, predsednica Kosova Vjosa Osmani je navela da je Kosovo prihvatilo da na određeno veme skloni avganistanske civile uz napomenu da je takva odluka doneta "bez ikakvog oklevanja i bez ikakvih uslova".

Prema njenim rečima, Vlada Kosova je formirala i radnu grupu koja će se, u saradnji sa američkim partnerima, baviti organizacionim pitanjima.


Prethodno je iz Vlade Kosova 15. avgusta za Radio Slobodna Evropa rečeno da će ovi pregovori oko prihvata avganistanskih civila "dobro završiti".

Mnogi Avganistanci, koji su sarađivali sa međunarodnim snagama strahuju od odmazde talibana.

Američki Stejt department najavio je novi program koji će omogućiti hiljadama Avganistanaca da se kao izbeglice presele u SAD.

Međutim, oni najpre moraju biti smešteni u neku o trećih zemalja, gde će boraviti od 12 do 14 meseci, odnosno dok se izanalizira njihova aplikacija za američku vizu.

XS
SM
MD
LG