Dostupni linkovi

Kosovo spremno za prihvat Avganistanca koji su sarađivali sa SAD


Zgrada Vlade Kosova u bojama zastave Sjedinjenih Američkih Država, aprila 2020.
Zgrada Vlade Kosova u bojama zastave Sjedinjenih Američkih Država, aprila 2020.

Vlada Kosova na čelu sa Aljbinom (Albin) Kurtijem je od sredine jula sarađivala sa američkim vlastima kako bi se razmotrile mogućnosti smeštaja za Avganistance koji su sarađivali sa Sjedinjenim Američkim Državama(SAD).

Ljuan Daljipi (Luan Dalipi), šef kabineta premijera Kosova, je u izjavi za Radio Slobodna Evropa (RSE) rekao da će se ovi pregovori "dobro završiti".

„Puno je logističko-tehničkog, bezbedonosnog i društvenog rada, pažljivo postupamo. Sjedinjene Države su naš saveznik i strateški partner", rekao je Daljipi.

Oglasila se i predsednica Kosova Vjosa Osmani uz navode da je nju kontaktirao američki ambasador u Prištini Filip Kosnet (Philip Kosnett), koji joj je preneo zahtev predsednika Džoa Bajdena (Joe Biden) da Kosovo privremeno skloni avganistanske civile. Napomenula je da je Kosovo to prihvatilo "bez ikakvog oklevanja i bez ikakvih uslova".

Osmani je istakla da je Vlada Kosova formirala radnu grupu koja će se, u saradnji sa američkim partnerima, baviti organizacionim pitanjima.

"Državljani Avganistana moraće da prođu kroz celokupnu bezbednosnu procenu Sjedinjenih Država, ostaće samo privremeno na Kosovu, dok se ne završi njihova dokumentacija za imigracione vize u SAD", rekla je Osmani.

Rojters je 13. avgusta saopštio da je američka Vlada vodila tajne pregovore sa Albanijiom i Kosovom oko pronalaženja privremenog smeštaja za Avganistance koji su sarađivali sa snagama SAD u Avganistanu.

Izvori Rojtersa su naveli da su Sjedinjene države Kosovu ponudile ekonomske i političke beneficije u zamenu da prihvati nekoliko hiljada Avganistanaca. Međutim, američke diplomate su izrazile zabrinutost u vezi mogućnosti Kosova da prihvati Avganistance.

Lider opozicione Alijanse za budućnost Kosova i bivši premijer Kosova (Ramush) Haradinaj je poručio da Kosovo treba dobrovoljno da prihvati da pruži sklonište Avganistancima koji su sarađivali sa SAD. On je podsetio da su SAD bile uz Kosovo kada su iz ratnih zona u Siriji vraćani građani Kosova.

Potpredsednica opozicione Demokratske partije Kosova Vljora Čitaku (Vlora Citaku) na svom Facebook nalogu je napisala da Kosovo mora da pokaže svoju velikodušnost i prihvati određeni broj izbeglica iz Avganistana.

"Mi na Kosovu vrlo dobro znamo taj osećaj bespomoćnosti koji vas obuzme u trenutku kada vas neko nasilnim putem izbaci iz kuće", napisala je Čitaku.

Prethodno je Albanija 15. avgusta potvrdila da je pozitivno odgovorila na zahtev SAD oko prihvata Avganistanca, dok ne dobiju vize SAD.

U Avganistanu talibanski militanti brzo preuzimaju kontrolu nad vladinim snagama dok su međunarodne snage, predvođene SAD, počele da se povlače.

Mnogi Avganistanci, koji su sarađivali sa međunarodnim snagama strahuju od odmazde talibanskih militanata.

Američki Stejt department najavio je novi program koji će omogućiti hiljadama Avganistanaca da se kao izbeglice presele u SAD.

Međutim, oni najpre moraju biti smešteni u neku o trećih zemalja, gde će boraviti od 12 do 14 meseci, odnosno dok se izanalizira njihova aplikacija za američku vizu.

XS
SM
MD
LG