Dostupni linkovi

Opština Đakovica podnela tužbu i traži poništavanje ugovora Dragice Gašić


Dragica Gašić, izbeglica i povratnica u Đakovicu 21 godinu nakon rata na Kosovu (30. jun 2021.)
Dragica Gašić, izbeglica i povratnica u Đakovicu 21 godinu nakon rata na Kosovu (30. jun 2021.)

Opština Đakovica podnela je tužbu Osnovnom sudu u Đakovici putem koje se traži da se Dragici Gašić "poništi ugovor o izdavanju stana sa zahtevom za privremenu meru".

To je za Radio Slobodna Evropa (RSE) potvrdio portparol Osnovnog suda u Đakovici, Ljek Mućaj (Leke Mucaj).

Dragica Gašić, prva osoba srpske nacionalnosti koja se vraća u ovaj grad na zapadu Kosova od završetka rata 1999. godine, od 30. juna se ne nalazi u stanu jer se, kako navodi, ne oseća bezbedno.

Objašnjavajući podnetu tužbu Ljek Mućaj navodi da opština Đakovica u tužbi predlaže da se Dragici Gašić "imenuje privremeni zastupnik, jer njeno mesto prebivališta nije poznato".

Osnovni sud u Đakovici je inače doneo je rešenje kojim obavezuje opštinu Đakovica, da za svrhu privremenog zastupnika, izvrši isplatu od 1.000 eura. Nakon toga se očekuje pokretanje parničnog postupka između parnica.

Prethodno je Alternativa, partija Mimoze Kusari Ljija (Lila) koja je deo aktuelene vlasti na Kosovu, objavila rešenja o dodeli stana Dragici Gašić. U tom rešenju, datiranom na maj 1997. godine, stoji da je opština Skupština opštine Đakovića te godine stan dodelila na zakup, na određeno vreme, Dragici Gašić.

U to vreme, po rečima Gašić, radila je kao čistačica u đakovačkoj policiji.

Iz kabineta gradonačelnika opštine Đakovica, Adrijana Đinija (Adrian Gjini) nisu želeli da komentarišu slučaj.

Gašić napustila stan

Dragica Gašić pokušala je u sredu 30. juna da promeni spoljna vrata stana i zameni ih blindiranim, ali joj to policija nije dozvolila, uz obrazloženje da za tako nešto treba da dobije dozvolu opštine.

Ona je u razgovoru za RSE 6. jula rekla je da se trenutno nalazi kod sestre u selu Veliko Kruševo, opština Klina, tridesetak kilometara od Đakovice.

Dodaje da su je advokati iz Kancelarije za besplatnu pravnu pomoć 6. jula obavestili da je opština Đakovica pokrenula krivični postupak protiv nje, odnosno da ta lokalna samouprava tvrdi da pomenuti stan nije u njenom vlasništvu.

"Tužili me ovi iz Đakovice, kao da nije moj stan pa hoće da ga oduzmu i tako, sada je došao advokat snima ovo što imam ja papirologiju iz KPA (Kosovska agencija za upoređivanje i verifikaciju imovine)", izjavila je Dragica Gašić ne precizirajući iz koje Kancelarije za pravnu pomoć dolaze advokati, niti ko je njih uputio kod nje.

Šta je prethodilo?

Kosovska imovinska agencija (Kosovska agencija za upoređivanje i verifikaciju imovine) je oslobodila stan Dragice Gašić u Đakovici, u koji se ona uselila 9. juna uz navode da joj se ostvarila želja da se vrati na Kosovo.

Gašić je tako postala prva Srpkinja koja se u Đakovicu vratila nakon sukoba 1999. godine.

Dragica Gašić je tvrdila da je u Đakovici nepoželjna i da je svakodnevno trpela napade zbog čega je imala pratnju Policije i kada je išla u prodavnicu.

Zbog toga je odlučila da obična vrata zameni blindiranim i da preko njih stavi rešetke, što joj nije bilo omogućeno pa je na par dana otišla u susednu Klinu kod sestre.

Planirala je da se vrati u Đakovicu, ali joj je sada tužba zakomplikovala planove.

Ona kategorično tvrdi da ima svu dokumentaciju koja potvrđuje da je vlasnik stana.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG