Dostupni linkovi

Nema dovoljno rezultata u borbi protiv korupcije


Alifete Jahjaga i Tracey Ann Jacobson
Kosovo nije pokazalo dovoljno rezultata u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala, izjavila je predsednica Kosova, Atifete Jahjaga. Na sastanku Nacionalnog saveta protiv korupcije, ona je od odgovornih organa zatražila da ne dopuste manipulaciju tokom izbora. Američka ambasadorka, Tracy Ann Jacobson, zatražila je da svi oni koji manipulišu procesom završe iza rešetaka.

Institucije Kosova trebaju da povrate poverenje građana, a pravosuđe treba da bude bez političkih uticaja, izjavila je predsednica Kosova Atifete Jahjaga na sastanku Nacionalnog saveta protiv korupcije, kojim inače predsedava. Tema sastanka je bila ‘Izbori i korupcija’.

Predsednica je naglasila da se Kosovo opredelilo nultoj toleranciji prema negativnim pojavama, kao što su organizovani kriminal i korupcija, te naglasila da je došlo vreme da ta posvećenost pokaže rezultate putem potpunog sprovođenja zakona.

Jahjaga je zatražila i sprovođenje reforme pravosudnog sistema, naglašavajući da niko ne može biti iznad zakona.

“Vodili smo mnogo sastanaka, sastavili smo mnogo zakona, istražili smo mnogo načina za uspostavljanje načela nulte tolerancije za korupciju, ali još uvek nismo ostvarili dovoljno uspeha u ovoj oblasti. Suzbijanje korupcije ostaje jedna od najvećih prepreka napredovanja u pravcu euroatlantskih integracija. Sistem pravde ostaje najvažnija sprega ovoga procesa”, kazala je ona.

Jahjaga je pozvala sve odgovorne institucije koje rade na organizaciji prevremenih izbora da dokažu da se mogu organizovani slobodni i demokratski izbori, kao što je to bilo tokom lokalnih izbora.

“Mi se danas nalazimo u jednom periodu kada nam treba više rada i delovanja da bismo pokazali ne samo spremnost, nego i efikasnost u sprečavanju korupcije i u izbornom procesu. Utvrđeni standard u našem društvu za opštinske izbore trebamo dokazati i ovoga puta, na izborima 8. juna, da bismo garantovali jedan demokratski i sveobuhvatni proces, sa potpunim garancijama za glas svakog građanina zemlje, gde god bio”,
kazala je predsednica Jahjaga.

O važnosti slobodnih i demokratskih izbora govorila je i američka ambasadorka u Prištini, Tracy Ann Jacobson. Ona je zatražila da se svi oni koji budu pokušali da ugroze izborni proces kazne i završe u zatvorima.

“Ovako će ljudi da steknu poverenje u to da je vlada Kosova ozbiljna u gonjenju onih koji ugroze izbore.Oni NE trebaju biti slobodni i nekažnjeni, već u zatvoru, i nadam se da će se to desiti u toku mog mandata”, kazala je Jacobson.

Inače, pomoć u organizaciji izbora što se bezbednosti tiče obećali su i međunarodni predstavnici na Kosovu.

Šef EULEX-a je kazao da je ova misija spremna da pruži kakvu god podršku, dok je komadant KFOR-a kazao da će ove snage biti prisutne u osetljivim mestima, uključujući sever Kosova.
  • 16x9 Image

    Amra Zejneli

    (1986) Rođena u Mitrovici. Diplomirala žurnalistiku i studije Evropske unije na Univerzitetu Floride u SAD. Novinarstvom se počela baviti 2001. godine. Radi na kosovskom javnom servisu, RTK, kao odgovorni urednik radijskog programa za zajednice, a kosovskom dopisništvu RSE-a pridružila se maja 2010.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG