Dostupni linkovi

Naše priče sedmice


Odgovori na vaša pitanja o korona virusu

Postavili smo post na društvenim mrežama Radija Slobodna Evropa o tome šta vas sve zanima o korona virusu. Na Vaša pitanja odgovor smo potražili kod Svjetske zdravstvene oganizacije i Centra za prevenciju bolesti Sjedinjenih Držvava. Evo odgovora.

Ilustracija korona virusa
Ilustracija korona virusa

A evo i još nekih savjeta.

Pet stvari koje treba znati o mitovima o virusu korona
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:24 0:00

Svjetska zdravstvena organizacija poručila je i da za sada nema dostupnih informacija da Ibuprofen može da pogorša stanje pacijenata oboljelih od COVID-19 bolesti koju izaziva korona virus.

Kotorski pomorac izabrao samoizolaciju za dobrobit drugih

Odlučio sam da nakon iskrcaja s broda, a prije odlaska kući, odem u samoizolaciju, jer u porodici imamo i dijete i starije osobe, kaže za Radio Slobodna Evropa (RSE) Marko Burić, pomorac iz Kotora koji se prije dvadesetak dana vratio u Crnu Goru.

"Mislim da u situaciji kada je cijeli svijet postao karantin, trebamo preduzeti sve moguće preventivne mjere", navodi naš sagovornik.

Nakon pet mjeseci rada na brodu jedne njemačko-singapurske kompanije, iskrcao se u Južnoj Koreji sa još jedanaest pomoraca iz Ukrajine, Rumunije i Filipina, i krenuo ka Crnoj Gori. Kako je izgledao njegov put kući uz sve kontrole vezane za korona virus?

Marko Burić
Marko Burić

Osim toga, Crna Gora je počela objavljivati imena osoba u samoizolaciji, a spisak se nalazi na stranici vlade te zemlje.

Koliko je svet daleko od leka za korona virus?

Više od 379 lekova i terapija se, prema podacima Registra kliničkih ispitivanja Kine, trenutno testira kako bi se utvrdila njihova efikasnost u borbi sa novim virusom korona, ali ni za jedan lek još uvek nije dokazano da delotvorno suzbija virus.

Na listi lekova koji se testiraju mogu se pronaći antivirusni lekovi, lekovi za HIV, ali i niz terapija tradicionalne kineske medicine. Čitajte ovde.

TV Liberty: Pandemija

Da li je Bosna i Hercegovina adekvatno reagovala na korona virus? Kada možemo očekivati kraj pandemije? Odgovara infektolog Bakir Nakaš. Šta možemo naučiti iz iskustava Španije i Italije? Kako ljudi organizuju život u karantinu? Veliki dio Sirije u karantinu je cijelu deceniju. Da li ih danas bolje razumijemo?

Situaciju u regiji, ali i svijetu, uživo pratite na blogu RSE.

BLOG UŽIVO O KORONA VIRUSU

A evo i informacija za Srbiju, Bosnu i Hercegovinu i Crnu Goru za slučaj da smatrate kako imate simptome bolesti COVID-19.

XS
SM
MD
LG