Dostupni linkovi

Britanija obustavlja letove iz šest afričkih zemalja zbog nove varijante korona virusa


Detalj sa aerodroma Hitrou u Londonu (ilustrativna fotografija)
Detalj sa aerodroma Hitrou u Londonu (ilustrativna fotografija)

Vlasti Velike Britanije su saopštila 25. novembra da će zabraniti putovanja iz šest južnih afričkih zemalja, nakon što je Južna Afrika otkrila novu varijantu bolesti COVID-19 sa velikim brojem mutacija, javlja AFP.

„Prva informacija koju imamo o ovoj varijanti je da je možda više prenosiva od Delta varijante i vakcine koje trenutno imamo mogu biti manje efikasne protiv nje“, rekao je ministar zdravlja Sajid Džavid (Javid).

Džavid je rekao da nova varijanta, koju je Južna Afrika pripisala porastu slučajeva i koja je takođe otkrivena kod putnika iz te zemlje u Bocvani i Hongkongu, do sada nije pronađena u Britaniji.


On je, međutim, rekao da su britanski naučnici "duboko zabrinuti" i da je kao mera predostrožnosti doneta odluka da se obustave svi letovi iz Južne Afrike, Namibije, Lesota, Esvatinija, Zimbabvea i Bocvane od petka u podne po griničkom srednjem vremenu.

Britanski putnici koji se vraćaju sa tih destinacija moraće da idu u karantin, prenosi Rojters.

„Ako neko stigne ranije, treba da se samoizoluje kod kuće i uradi PCR test drugog i osmog dana. I ako je neko stigao iz bilo koje od tih zemalja u poslednjih 10 dana, zamolili bismo ga da uradi PCR testove”, rekao je Džavad.

Britanija je među najteže pogođenima zemljama sa oko 144.000 smrtnih slučajeva od početka epidemije početkom prošle godine.

Zbog delta soja zaraza ponovo u usponu
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:05:39 0:00

Broj pozitivnih slučajeva ostaje i dalje visok – više od 47.000 je zabeleženo u periodu od 24 sata do četvrtka – ali više od 80 odsto ljudi starijih od 12 godina je primilo dve doze vakcine.

Skoro 29 procenata građana je dobilo treću dozu, kao deo vladinog napora da smanji pritisak na zdravstveni sistem koji je pod teškim pritiskom tokom zimskih meseci, kada su pojačano aktivne i druge sezonske respiratorne infekcije.

Britanska vlada je bila široko kritikovana zbog svoje politike putovanja i karantina ranije tokom pandemije, kada je držala svoje granice otvorene za strane putnike čak i kada je stopa zaraze spiralno rasla.

XS
SM
MD
LG