Dostupni linkovi

U Crnoj Gori 2.805 novozaraženih


Ljudi čekaju ispred COVID centra u Podgorici, 04.01.2022.

U Crnoj Gori je 2.805 novoinficiranih korona virusom, a jedna osoba je preminula od posljedica COVID-19, saopštio je Institut za javno zdravlje (IJZ) 5.januara.

Trenutno je aktivno 16.869 slučajeva korona virusa, a od toga 8.181 u Podgorici.

Od početka pandemije je registrovano 180.260 slučajeva infekcije, a preminulo je 2.423 osoba.

Zbog pogoršane epidemiološke situacije se u Podgorici 5. januara otvara još jedna COVID ambulanta za odrasle, objavio je ranije podgorički Dom zdravlja.

Iz Instituta za javno zdravlje (IJZ) su ocijenili da je epidemiološka situacija u zemlji jako ozbiljna, te da se i narednih dana očekuje rast broja zaraženih.

Ljekar Nebojša Kavarić iz Komisije za zaštitu i unapređenje zdravlja građana Podgorice upozorava da bi do kraja januara moglo biti i 50.000 zaraženih, jer tokom prazničnih gužvi niko nije nosio masku, niti držao distancu.

Od oko 80.000 osoba koje su primile tri doze vakcine protiv korona virusa, zarazilo se oko 1.200 (oko 1,5 odsto), a preminule su dvije osobe, kazao je epidemiolog IJZ Milko Joksimović.

Obje preminule osobe su bile starije od 60 godina i u oba slučaja su primile po tri doze kineske vakcine Sinofarm, što nije bilo u skladu sa preporukama, kazao je Joksimović za RTCG.

Zdravstvene vlasti su, naime, kao treću dozu preporučivale Pfizer ili Modernu.

Brojevi inficiranih su naglo porasli poslednje dvije nedelje.

U utorak (4. januar) u Crnoj Gori je registrovano 2.590 inficiranih u jednom danu, čime se njihov broj popeo na 15.097, dok je samo osam dana ranije bilo ukupno 3.310 inficiranih.

Specijalista sudske medicine iz Kliničkog centra Crne Gore Nemanja Radojević smatra da rutinsko testiranje gubi smisao u okolnostima velikog broja novoinficiranih na dnevnom nivou, kakav je slučaj u Crnoj Gori, te da ga treba obustaviti, osim u slučajevima zapaljenja pluća.

“Ukoliko broj hospitalizacija bude manji u odnosu na ranije sojeve, treba ukinuti sve epidemiološke mjere (maske, distancu, ograničenja kretanja, samoizolaciju) i pustiti da se populacija prirodno prokuži poput švedskog modela”, napisao je Radojević na svom Fejsbuku.

Dodao je da je pri tome potrebno zaštititi starije osobe i teške hronične bolesnike, za koje i obična prehlada ili grip mogu biti opasni.

Do sada je dvije doze vakcine protiv korona virusa primilo 44,1 odsto stanovnika, dok je trećom imunizovano oko 13 odsto građana.

XS
SM
MD
LG