Dostupni linkovi

Za dvije nedjelje 450 posto više inficiranih u Crnoj Gori


U ponedjeljak (3. januar) u Crnoj Gori je bilo 12.507 inficiranih korona virusom. Sedam dana ranije je bilo 3.310.

Statistika kaže da je 3. januara u odnosu na dvije sedmice ranije porast broja novooboljelih za oko 450 procenata, dok je broj preminulih manji za 11, a hospitalizovanih za oko 14 odsto.

Prije osamnaest dana, 16. decembra, kada je u Crnoj Gori identifikovan omikron, registrovano je 187 novih slučajeva. Trećeg januara 1.703, skoro deset puta više.

Podaci pokazuju da se omikron soj korona virusa širi brže od ostalih i dominira u državi, saopštili su iz Instituta za javno zdravlje Crne Gore.

"Najviše novooboljelih je u starosnoj grupi od 20 do 40 godina", navodi se u saopštenju Instituta.

Crna Gora nakon novogodišnjih praznika može očekivati dodatni rast inficiranih korona virusom, kazao je za Radio Slobodna Evropa Igor Galić, direktor Instituta za javno zdravlje (IJZ).

„ Jer inkubacioni period omikron soja traje tri do pet dana. Razlog zašto smo prije novogodišnjih praznika imali povećanje broja oboljelih jeste upravo pretpraznično raspoloženje i proslave, uprkos našim apelima da se izbjegavaju masovna okupljanja i poštuju mjere“ .

Galić smatra da su bile opravdane epidemiološke mjere, prije svih zabrana novogodišnjih koncerata na otvorenom.

„ Tako da ne smijem uopšte ni da zamislim šta bi se dogodilo da nijesmo te mjere predložili. Kada imate manji obuhvat vakcinacijom i slabije pridržavanje mjera i praznično raspoloženje tada mjere moraju biti rigoroznije. U Crnoj Gori u odnosu na zemlje regiona bile prilično rigorozne mjere ne samo tokom novogodišnjih praznika nego tokom cijele sezone pandemije“ .

Podsjetimo mjerama su bila dozvoljena okupljanja u zatvorenim ugostiteljskim objektima uz kovid potvrde i poštovanje propisane distance.

Redovi ispred ambulanti, potraga za paracetamolom

Redovi ispred COVID-ambulanti, koje su dio javnog zdravstva i apoteka, su iz dana u dan duži. Građani koji čekaju i po nekoliko sati na pregled, uglavnom nijesu raspoloženi za razgovor.

Gužve su vidljive i u privatnim ordinacijama i punktovima za testiranje na COVID-19.

Više građana je Radiju Slobodna Evropa (RSE) potvrdilo da nijesu ni tražili medicinsku pomoć jer su imali blage simptome.

U više apoteka je RSE potvrđeno da se od lijekova, koji u slobodnoj prodaji (bez recepta), najviše traži paracetamol, lijek protiv bolova i za snižavanje temperature.

Kraj COVID-19 ili budućnost s pandemijom?
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:07:12 0:00

Hospitalizovanih u Crnoj Gori je 169, od čega se skoro polovina liječi u Kliničkom centru u Podgorici, a 29 pozitivnih na korona virus, životno je ugroženo.

Više od 6.000 pacijenata u glavnom gradu Podgorici medicinsku pomoć može dobiti u jednom COVID-centru za odrasle, jednom za djecu, dok je za primanje terapije prilagođen dio Muzičkog centra.

Kakva je situacija u Podgorici?

Podgorica ima nešto više od 187.000 stanovnika.

RSE o pandemiji COVID-a 19

Priče, analize, foto i video zapisi o COVID-u 19.

U podgoričkim COVID-centrima dupliran je broj ljekara, tehničara i laboratorijskih tehničara, kako bi se čekanje na pregled i testiranje smanjilo, saopšteno je iz Domova zdravlja Podgorica.

"I pored uvećanog broja posjeta i skoka zaraženih virusom, omikron soj COVID-a 19 karakteriše blaža klinička slika, pa se i terapijska procedura prilagođava trenutku", kaže se u saopštenju.

"Vakcinacija štiti, prije svega, od teških oblika obolijevanja", rekao je Igor Galić iz Instituta i ponovio da od samog inficiranja u velikom procentu štiti nošenje maske u kombinaciji sa vakcinama.

U Crnoj Gori je vakcinisano 44 posto stanovništva sa dvije doze vakcine, dok je treću primilo blizu 79.000 građana.

Zdravstvene vlasti u Crnoj Gori pozivaju na vakcinaciju, posebno one kojima je vrijeme za booster (treću, dodatnu) dozu i apeluju na građane da predstojeće vjerske praznike provedu u svojim domovima, izbjegavaju okupljanja, pravilno nose zaštitne maske.

Slučaj budvanske ljekarke


A da se pojedini ljekari ne pridržavaju protokola u slučaju infekcije svjedoči slučaj ljekarke COVID ambulante iz Budve, čiji identitet nije saopšten.

Kako je saopštilo Ministarstvo zdravlja Crne Gore, iz procesa rada isključen je ljekar, koji je, iako pozitivan na korona virus, prethodnih dana radio u COVID ambulanti u Budvi.

„Svi koji su učestvovali u ovom propustu, od menadžmenta i ljekara Doma zdravlja Budva do epidemiologa u Institutu za javno zdravlje, biće adekvatno sankcionisani“, saopštio je Slobodan Mandić, direktior Direktorata za kontrolu kvaliteta u Ministarstvu zdravlja, u utorak 4. januara.

Povodom ovog slučaja reagovala je i opoziciona Demokratska partija socijalista saopštenjem da se u zdravstveni sistem u Crnoj Gori uvodi "još jedna opasna praksa".

" U jednom domu zdravlja u Crnoj Gori doktorka, pozitivna na korona virus, umjesto da je u izolaciji, danima radi, očito uz saglasnost nadležnih. To je vrhunac neodgovornog ponašanja koje podliježe i krivičnoj odgovornosti", piše u saopštenju.

COVID-19 u Crnoj Gori i susjedstvu

Epidemiološka situacija u Crnoj Gori značajno je teža u odnosu na zemlje regiona, pokazuje uporedna analiza četrnaestodnevne incidencije, na osnovu zvaničnih podatka medicinskih vlasti tih država.

U Crnoj Gori je registrovan 2.181 zaraženi na 100.000 stanovnika u posljednjih 14 dana, u Hrvatskoj 1.219, u Sloveniji 878, Srbiji 317, Bosni i Hercegovini 236, Sjevernoj Makedoniji 220, Albaniji 187 i na Kosovu 19.

Četrnaestodnevna incidencija predstavlja broj novih slučajeva infekcije registrovan tokom prethodnih 14 dana na 100.000 stanovnika.

Galić tvrdi da Crna Gora zbog najviše testiranja na milion stanovnika, ima i najveći broj inficiranih u regionu:

„Ukoliko imate najveći broj testiranja onda ćete imati i najveći broj novooboljelih. I dolazimo do paradoksa - zemlje koje imaju manji broj testiranja imaju manje brojke novooboljelih -što bi u prevodu značilo epidemiološki gledano da imaju slabiji uvid o sistuaciji na terenu a bolje su pozicionirane u tim nekim tabelama, koje prati laička javnost“.

Crna Gora ima 620.000 stanovnika. Od početka epidemije, marta 2020., od posljedica COVID-a 19 umrlo je 2.420, a ukupan broj zvanično registrovanih oboljelih je blizu 175.000.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG