Dostupni linkovi

Srbija, S. Makedonija i Albanija i formalno na EU listi kovid bezbednih država


I dalje se mogu tražiti testovi i
I dalje se mogu tražiti testovi i

Savet Evropske unije (EU) je ažurirao spisak zemlja za koje treba ukinuti ograničenja putovanja i uvrstio Srbiju, Severnu Makedoniju i Albaniju na listu.

Odluka stupa na snagu u petak 18. juna, od kada “na osnovu kriterijuma i uslova utvrđenih u preporuci, države članice trebale bi postepeno ukidati ograničenja putovanja na spoljnim granicama za stanovnike ovih zemalja”.

Ovo ažuriranje liste dolazi nakon što su ranije u toku ove nedelje, ambasadori zemalja članica EU preporučili ukidanje restrikcija za devet zemalja među kojima su bile i Srbija, S. Makedonija i Albanija.

EU ažurira liste na svake dve nedelje u skladu sa epidemiološkom situacijom u svakoj državi pojedinačno. EU je u maju usvojila takozvanu “hitnu kočnicu” po kojoj može hitno da se ponovo aktivira zabrana putovanja za određene države ako dođe do rapidnog pogoršanja epidemiološke situacije.

Inače, da bi se dobio status bezbedne države, u zemlji se mora zabeležiti maksimum 75 pozitivnih slučajeva zaraženih korona virusom na 100.000 stanovnika u poslednjih 14 dana.

Ukidanjem restrikcija za Srbiju, Severnu Makedoniju i Albaniju, se podrazumeva da slobodno kretanje na teritoriji EU, uživaju i oni građani iz ovih država koji nisu vakcinisani jer se smatra da je epidemiološka situacija u ovim zemljama zadovoljavajuća, odnosno pod kontrolom.

Savet EU je u maju formalno ukinuo restrikcije za neesencijalna putovanja za građane iz trećih zemalja koji su vakcinisani svim dozama vakcina protiv COVID-19, što uključuje i građane država Zapadnog Balkana.

Međutim, za državljane onih zemalja koje nisu na bezbednoj listi i dalje je potrebna saglasnost države domaćina, dok dozvola nije potrebna u slučaju da se dolazi iz države koja se smatra bezbednom.

XS
SM
MD
LG