Dostupni linkovi

Srbija, S. Makedonija i Albanija na EU listi 'bezbednih COVID-19 država'


Pregled COVID pasoša na granici Slovenije i Hrvatske, juni 2021.
Pregled COVID pasoša na granici Slovenije i Hrvatske, juni 2021.

Srbija, Severna Makedonija i Albanija ulaze u listu bezbednih zemalja za COVID-19, odlučili su ambasadori država članica Evropske unije (EU), kako saznaje Radio Slobodna Evropa (RSE).

Ova preporuka stalnih predstavnika država članica EU, bi trebala biti usvojena u petak, 18. juna kada i načelno stupa na snagu preporuka da se ove tri zapadnobalkanske zemlje uvrste u kategoriju bezbednih zemalja čiji građani mogu slobodno da putuju u EU.

EU na svake dve nedelje raspravlja o epidemiološkoj situaciji u svakoj od takozvanih trećih zemalja i time se ažurira lista onih država koje bi se smatrale bezbednim za putovanja unutar EU.

Predsedavajući EU, Portugal, sačinio je listu zemlja čiji podaci pokazuju mogućnost da se ove države uvrste u kategoriju “bezbednih zemalja” što se tiče pandemije COVID-19. Osim tri zapadnobalkanske države, na listi su bile i Sjedinjene Američke Države, Hong Kong, Liban, Makao, Saudijska Arabija kao i Tajvan. Jedino je Saudijska Arabija ispala sa liste, a sve ostale zemlje koje su bile na listi predloga su dobile zeleno svetlo.

Glasanje 16. juna i usvajanje u petak (18. juni) nije pravno obavezujući instrument. Međutim, ovim glasanjem formalno dolazi do ukidanja potpune zabrane za putovanja za državaljane trećih zemalja koje ulaze u bezbednu listu.

Naime, putovanje za građane iz bezbedne liste je slobodno, ali to ne isključuje mogućnoist da države članice EU odluče individualno da zatraže mere od putnika ovih zemalja poput testiranja ili karantina. Zdravstvo je u individulanoj nadležnosti svake države članice EU, stoga se i pravila i propisi određuju bez koordinacije na nivou EU.

Ipak, od izbijanja pandemije COVID-19, o ukidanju restrikcija za putovanja za treće zemlje se odlučuje na koordinisan način.

Spoljne granice EU su zatvorene za sva nebitna putovanja od marta 2020. u cilju suzbijanja zaraze. EU je počela da postepeno otvara svoje granice od proleća 2021. nakon što je kampanja masovne vacinacije počela da pokazuje rezultate.

EU je u maju usvojila takozvanu “hitnu kočnicu” po kojoj može hitno da se ponovo aktivira zabrana putovanja za određene države ako dođe do rapidnog pogoršanja epidemiološke situacije.

Inače, da bi se dobio status bezbedne države, u zemlji se mora zabeležiti maksimum 75 pozitivnih slučajeva zaraženih korona virusom na 100 hiljada stanovnika u poslednjih 14 dana.

Savet EU je u maju formalno ukinuo restrikcije za neesencijalna putovanja za građane iz trećih zemalja koji su vakcinisani svim dozama vakcina protiv COVID-19, što uključuje i građane država Zapadnog Balkana. Međutim, za državljane onih zemalja koje nisu na bezbednoj listi i dalje je potrebna saglasnost države domaćina, dok dozvola nije potrebna u slučaju da se dolazi iz države koja se smatra bezbednom.

Evropska unija je nedavno preporučila dozvoljavanje putovanja za građane trećih zemalja koji su vakcinisani vakcinama koje je odobrila Evropska agencija za lekove (EMA). U ovoj grupi se obuhvataju i države regiona i pravo za putovanje imaju građani koji su dobili drugu dozu vakcine najranije 14 dana pre putovanja.

Ukidanjem restriukcija za Srbiju, Severnu Makeodniju i Albaniju, se podrazumeva da slobodno kretanje na teritoriji EU, uživaju i oni građani iz ovih država koji nisu vakcinisani jer se smatra da je epidemiološka situacija u ovim zemljama zadovoljavajuća, odnosno pod kontrolom.

XS
SM
MD
LG