Dostupni linkovi

Spotify najavio suzbijanje dezinformacija o korona virusu


Izvršni direktor Spotifya Daniel Ek
Izvršni direktor Spotifya Daniel Ek

Muzička internetska platforma Spotify najavila je da će objavljivati upozorenja uz svaki podcast u kojem se govori o korona virus.

Izvršni direktor Spotifya Daniel Ek najavio je 30. januara da će usmjeravati slušatelje podcasta do tačnih informacija, odnosno informativnih centara sa činjenicama o pandemiji, prenosi BBC

"Ta upozorenja usmjerit će slušatelje na naš namjenski centar za COVID 19, resurs koji pruža jednostavan pristup činjenicama, ažuriranim informacijama koje dijele naučnici, liječnici, akademici i javnozdravstvena tijela širom svijeta, kao i poveznice na pouzdane izvore", rekao je Ek.

Ovaj potez usljedio je nakon što su muzičari, predvođeni Neilom Youngom, zatražili od Spotifya da ukloni njihovu muziku ili prekine suradnju s voditeljom podcasta Joeom Roganom.

Istovremeno, popularni američki voditelj podcasta Joe Rogan izvinio se, usljed reakcija na dezinformacije o COVID-u 19 u svom programu.

U desetominutnom Instagram videu objavljenom 31. januara Rogan je kazao da će se truditi da u svojoj emisiji predstavi ljude s različitim mišljenjima.

"Izvinjavam se, ukoliko sam vas razljutio. Dat ću sve od sebe da uravnotežim kontroverzna gledišta s perspektivama drugih ljudi, kako bismo mogli pronaći bolje stajalište", naveo je Rogan.

Rogan je negirao optužbe za širenja dezinformacija, ističući da "nikada nije pokušao učiniti ništa osim razgovarati s ljudima".

Rogan je, također, rekao da će dati sve od sebe kako bio bio siguran da je istražio teme, te da ima sve relevantne činjenice prije nego što o njima raspravlja u podcastu.

Rogan se suočio s reakcijom zbog komentara o vakcini protiv COVID-a 19, sugerirajući da mladim, zdravim ljudima nije potrebna.

Njegov podcast je prošle godine kupio Spotify za više od 100 miliona dolara.

Stand-up komičar i televizijski voditelj koji je postao medijski magnat poznat je po izazivanju kontroverzi zahvaljujući svom iskrenom i ponekad zapaljivom stilu u eteru.

Njegov podcast, Joe Rogan Experience, najpopularniji je Spotifyjev podcast 2020. godine, a ima i milione pratitelja na Instagramu i Twitteru.

XS
SM
MD
LG