Dostupni linkovi

Korisnici kredita u 'švajcarcima': Prevareni smo Dodikovom nagodbom


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija

Narodna skupština Republike Srpske nije prihvatila opozicioni Prijedlog zakona o konverziji kredita sa valutnom klauzulom u švajcarskim francima. U međuvremenu je i entitetski predsjednik Milorad Dodik saopštio kako je poslije pregovora sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD), te Hypo Alpe-Adria bankom postigao dogovor o konverziji kredita u švajcarcima.

Dogovor podrazumijeva konverziju u lokalnu valutu po trenutnom kursu, fiksnu kamatnu stopu od 5,99 odsto, otpis do 30 odsto kompletnog iznosa a za 20 odsto najugroženijih klijenata otpis i do 50 procenata.

"To znači da, naprimjer, ako je neko imao kredit na deset godina ovaj novi kredit bi, ukoliko to želi, mogao da prolongira otplatu na 20 godina. Banka bi već u narednih desetak dana bila sposobna da krene sa konverzijom, a do 31. marta bi dala mogućnost klijentima da dokažu svoj status u pogledu otpisa ovih 50 odsto, ako su u socijalno ugroženoj poziciji. Sva priča o konverziji bi bila završena do 1. jula. Ukoliko se do tada to ne bi desilo i banka promijeni svoj stav, mi bismo se vratili sa zakonom u parlament", rekao je Dodik.

Entitetski budžet, prema tom dogovoru, neće imati nikakve obaveze a da klijenti neće imati nikakve dodatne troškove, tvrdi Milorad Dodik, navodeći da je tako Prijedlog zakona opozicije odbijen, a pitanje konverzije kredita riješeno bez donošenja zakona.

Ministar finansija Republike Srpske, Zoran Tegeltija, opisao je detaljno na primjeru jednog kredita kako bi trebala da izgleda konverzija:

"Na jedan kredit, za koji su obaveze u ovom trenutku 50.000 maraka, poslije konverzije, obaveze se smanjuju na 35.000 maraka, ako ste u prvoj grupi. Ovdje govorim o primjeru kredita na 12,5 godina. Sadašnja rata kredita bi bila 430 maraka. Nova rata samo sa konverzijom, bez produžetka roka otplate je 332 marke, odnosno, svakom građaninu koji ima tu konverziju, rate su manje za 23 odsto na mjesečnom nivou. Ukoliko bi produžili taj rok za cijeli vremenski period, sa 430 maraka rata bi bila 225 maraka, odnosno mjesečno bi bila manja za 48 odsto u odnosu na ono kako sad građani plaćaju", objašnjava Tegeltija.

Kriminalna sprega vlasti i bankarskog sektora

Poslanik SDS-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske, Marinko Božović, kao predlagač odbijenog zakonskog rješenja istakao je da je cilj zakona bio rješavanje problema građana koji kredite otplaćuju u švajcarskim francima.

"Nisam čuo od predstavnika vladajuće koalicije zašto ne bi trebalo usvojiti ovakvo zakonsko rješenje. Moglo se amandmanski djelovati i na taj način riješiti probleme naših građana", rekao je Božović u završnoj riječi u Narodnoj skupštini Republike Srpske o navedenom zakonskom rješenju.

Božović smatra da Vlada Republike Srpske nije u četvrtak ponudila rješenje, nego Hipo grupacija.

Opozicija je i mišljenja da vlast namjerno nije smjela prihvatiti zakonsko rješenje, te da se, kako je to ustvrdio poslanik NDP-a Zdravko Krsmanović, iza pregovora sa Hypo bankom, zapravo, krije kriminalna sprega vlasti i bankarskog sektora.

"Godine 2012. u svim novinama i svim medijima bila je pokrenuta priča da je Glavno tužilaštvo u Minhenu naložilo pokretanje istrage protiv Hypo Alpe-Adria Banja Luka i protiv Milorada Dodika i njegovog sina Igora. Neću da vjerujem da je to istina i zato ne dozvoljam da neko umjesto nas ovdje odlučuje. Ovdje ljudi očekuju da se donese rješenje i to rješenje mora biti u okviru onoga što zakon i ustav predviđaju", istakao je Krsmanović, te upozorio:

"Osnovano ću sumnjati da su oni podaci i one činjenice, da je postoja tajni račun u Hypo Alpe-Adria banci Igora Dodika, da je na njemu u oktobru 2010. godine bilo 10.884.881 marka, da su vršena krivična djela prikrivanja podataka, prevare u poslovanju, te ciljano uništavanje privrednog subjekta i da su se na ovaj način željele te stvari u Hypo Alpe-Adria banci zataškati."

Tajni dogovori

U Udruženju "Švajcarski franak" smatraju da su dužnici u švajcarskim kreditima prevareni dogovorom Dodika i Hypo Alpe-Adria banke. Najavljuju nove proteste razočarani što je odbačen Prijedlog zakona o konverziji kredita u švajcarskim francima.

Švajcarski franak
Švajcarski franak

"Nijedan direktor Hypo Alpe-Adria banke to ne bi sastavio kao što su to sastavili Dodik i Tegeltija. Oni su ponudili rješenje, dogovor, a ne zakon koji je apsolutno na štetu građana. Nikakve oni pogodnosti ne nude, nego se samo nastavlja pljačka koja je počela 2006. godine. Kada su se dogovarali sa predstavnicima banke, tamo su prisustvovali predsjednik RS, premijer RS, predsjednik Narodne skupštine RS, koalicioni partneri vlasti, a nas nisu pozvali, nikoga od korisnika tih kredita. Sve je to bilo tajno, ali mi ćemo se sada organizovati pa ćemo sve malo drugačije", poručio je Brane Milošević, predsjednik Udruženja "Švajcarski franak".

Milošević ističe da su u nekim predloženim rješenjima korisnici švajcarskih kredita dovedeni i u nepovoljniji položaj.

"Mi sada imamo manju kamatu. Oni su nama danas povećali kamatu i to na 5,99 odsto i još će fiksirati kamatu. Oni ne barataju sa činjenicama zato što su pričali samo sa bankarima. A gdje su pare koje su nam opljačkali od prvog dana do danas? Kako su prošli ugovori takvi pored Agencije za bankarstvo u kojima piše da sam ja uzeo švajcarski franak? To ne može biti po našim zakonima jer je sredstvo plaćanja konvertibilna marka. Oni su napravili ekstra dobit na toj kursnoj razlici, zaradu na nama, i dan danas tako rade. Oni su to nama ponudili i prije par godina pa nismo mogli prihvatiti. Oni nama preračunavaju na današnji kurs od 1.75 marke prema švajcarcu i šta su nam pomogli - ništa", riječi su Miloševića.

Dodik: Urušava finansijsku stabilnost RS

Opozicionim zakonskim prijedlogom, osim konverzije kredita u konvertibilne marke, bilo je predviđeno da se određuje i obračunava plan otplate kredita s fiksnom kamatnom stopom od pet posto na ukupan iznos kredita, kao i obaveza davaoca kredita da izvrši konverziju kredita i utvrdi novi anuitetni plan otplate počev od dana zaključenja ugovora o kreditu sa valutnom klauzulom u švajcarskim francima.

Milorad Dodik
Milorad Dodik

Milorad Dodik rekao je da opozicioni Prijedlog zakona uvodi neke nove procedure, te da je koncipiran tako da uruši finansijsku stabilnost RS, a da je sam SNSD ranije rekao da će podržati prijedlog zakona upravo kako bi otvorio razgovore o rješavanju problema.

"To bi značilo automatsko gašenje Hipo banke, a RS bi dovelo u poziciju narušavanja odnosa sa EBRD-om i buduće saradnje sa ovim velikim investitorom", istakao je Dodik.

Zakon o konverziji kredita u švajcarskom franku u formi nacrta već je usvojen u Parlamentu Bosne i Hercegovine, ali do konačnog usvajanja nije došlo, jer u SDS-u kažu da su zbog optužbi za prenos nadležnosti odlučili da zakon upute u Narodnu skupštinu Republike Srpske.

Sa druge strane, Dodik sada tvrdi da se radilo o namjernom pokušaju prebacivanja problema sa države na Republiku Srpsku.

U Bosni i Hercegovini danas ima oko 9.000 korisnika kredita u švajcarskim francima, od toga ih je oko 3.000 u Republici Srpskoj.

Gotovo sve zemlje u region su do sada usvojile rješenja kojima bi se korisnicima kredita olakšalo vraćanje dugova zbog rasta švajcarske valute.

U Udruženju "Švajcarski franak" kažu da će ponovo pokušati u skupštinsku raspravu gurnuti odbačeni zakon, stim što će ga prilagoditi na način da se pojedina rješenja ne kose sa Ustavom Republike Srpske i Bosne i Hercegovine.

XS
SM
MD
LG