Dostupni linkovi

Seul jača odbranu strahujući od nuklearnog oružja Sjeverne Koreje


Snimak ispaljivanja sjevernokorejske rakete u televizijskom programu u Seulu, Južna Koreja, 25. maj 2022.
Snimak ispaljivanja sjevernokorejske rakete u televizijskom programu u Seulu, Južna Koreja, 25. maj 2022.

Južnokorejski ministar odbrane Li Džong Sup izjavio je u nedjelju, 12. juna, da će Južna Koreja "dramatično" ojačati svoje odbrambene sposobnosti, zbog zabrinutosti da Sjeverna Koreja oživljava program testiranja nuklearnog naoružanja.

"Naša vlada će povećati sposobnosti da bolje implementira mjere odbijanja uz podršku SAD i dramatično će pojačati sposobnost za odgovor vojske, kako bi odbila nuklearne i pretnje projektilima od strane Sjeverne Koreje", rekao je Li na bezbjednosnom forumu "Dijalog Šangri La" u Singapuru, javlja CNN.

On je dodao da će Južna Koreja bliže sarađivati sa SAD i Japanom, što je jučer na istom forumu naveo i američki ministar odbrane Lojd Ostin.

Li je rekao da se "stalne provokacije projektilima" od strane Sjeverne Koreje pojačavaju "u kvalitetu i kvantitetu", i dodao da su one i sjevernokorejske pripreme za nuklearne probe "ozbiljan izazov koji prijeti miru i stabilnosti".

Njegovi posljednji komentari još jedan su znak da Seul zaoštrava stav prema lideru Sjeverne Koreje Kimu Džongu Unu, nakon niza sjevernokorejskih raketnih proba i izbora Jun Suk Jula za novog predsjednika Južne Koreje.

Sjeverna Koreja ove godine je značajno povećala testiranja balističkih projektila, lansiravši ih 17 do sada.

SAD i Međunarodna agencija za atomsku energiju upozorili su ranije na znake da se Severna Koreja sprema za podzemnu probu nuklearnog oružja, po prvi put od 2017. godine.

XS
SM
MD
LG