Dostupni linkovi

Korak bliže Vojsci Kosova


Parada Bezbednosnig snaga Kosova u Prištini, ilustrativna fotografija

Skupštinski odbor za unutrašnje poslove, bezbednost i nadgledanje Bezbednosnih snaga Kosova usvojio je tri nacrta zakona koji se tiču transformacije Bezbednosnih snaga u Oružane snage. Ti zakoni sada idu Predsedništvu Skupštine Kosova koje ih uvrštava u dnevni red skupštinske sednice. Protiv zakona je jedino Srpska lista.

Radi se o nacrtu zakona o Ministarstvu odbrane (trenutni naziv tog ministarstva je Ministarstvo bezbednosnih snaga Kosova), te o nacrtu Zakona o Bezbednosnim snagama i zakon o Službi u Bezbednosnim snagama a pripremila ih je Vlada Kosova.

Na osnovu nacrta ovih zakona, predviđaju se reorganizacija i prenos Ministarstva bezbednosnih snaga u Ministarstvo odbrane, misija ovih snaga i nadležnosti tiču se očuvanja suvereniteta i teritorijalnog integriteta Kosova, građana, imovine i interesa Republike Kosova, te vojna podrška civilnim vlastima i učešće u međunarodnim operacijama.

Dužnosti ovih snaga do sada ticale su se učešća i operacijama odgovora na krizu, pomoć civilnim organima vlasti u odgovoru na prirodne i druge katastrofe i vanredne situacije, uništavanje eksplozivnih stredstava i sl.

Premijer Kosova Ramuš Haradinaj
Premijer Kosova Ramuš Haradinaj

S obzirom da se srpska zajednica protivi formiranju vojske, ustavne promene po tom pitanju su nemoguće, s toga je Vlada Ramuša Haradinaja odlučila da putem zakonskih izmena promeni nadležnosti Bezbednosnih snaga dok će se ime, kako su rekli, promeniti kada se stvore uslovi za ustavne izmene.

Na zasedanju skupštinskog odbora, Zoran Mojsilović iz Srpske liste je kazao da zakoni jasno ukazuju na transformaciju Bezbednosnih snaga u Vojsku Kosova, a da jedino ime ostaje po starom. S toga, kako je dodao, Srpska lista neće podržati ove zakone.

„Sva tri zakona i izmene unete u njih na to ukazuju. Ovlašćenja i nadležnosti koje bi one imale, a jedino je naziv ostao – Bezbednosne snage Kosova. Ja sam iznenađen jer znam da je to u suprotnosti sa preporukama koje smo dobili od strane NATO-a prilikom naše zajedničke posete ove godine Briselu. Za srpsku zajednicu, od svih vojnih struktura bezbednosti jedino je prihvatljiv KFOR, i srpska zajednica najveće poverenje ima prema KFOR-u.“

Ostali poslanici iz vladajućih partija, kao i iz opozicije rekli su da je važno da se ovi zakoni usvoje jer je velika potreba da se Bezbednosne snage transformišu u Oružane, odnosno u Vojsci Kosova, a na osnovu međunarodnih standarda. Kako su dodali, proces transformacije može da traje do 10 godina.

Fatmir Đeljilji iz vladajuće Demokratske partije Kosova rekao je da će ovako nešto doprineti regionalnoj stabilnosti, ali i učešću Kosova u stranim mirovnim misijama.

„Ovo delovanje i zakoni nisu na štetu nikoga već su u službi odbrane integriteta, ali i građana i njihove imovine“, kazao je on.

Poslanik pokreta Samoopredeljenje Redžep Seljimi podržao je zakone ali istakao da su očekivanja ovog pokreta bila veća. On je kazao da je potrebno da se tokom dva čitanja u Skupštini urade pojedine dopune, kako bi se zaista unapredila uloga ovih snaga za odbranu teritorijalnog integriteta i suvereniteta Kosova.

Daut Haradinaj iz Alijanse za budućnost Kosova kazao je da bi bilo bolje da se transformacija desi preko ustavnih promena, ali s obzirom na protivljenje Srpske liste, i ovo je, kako je rekao, korak napred pre nego što se stvore uslovi za ustavne promene.

Inače, NATO, EU ali i Sjedinjene Američke Države kontinuirano su zastupale stav da se do transformacije snaga može doći samo ustavnim promenama, što je do sada bilo nemoguće.

Parada bezbednosnih i policijskih snaga Kosova
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:14 0:00

S toga je vlada Haradinaja odlučila da izmeni zakone koji se tiču Bezbednosnih snaga. Po povratku iz Njujorka prošle nedelje, i Haradinaj i predsednik Kosova Hašim Tači rekli su da su dobili podršku SAD što se transformacije ovih snaga tiče.

Premijer Haradinaj je rekao da je transformacija potrebna zbog unutrašnje konsolidacije države, te obećao da će svaki korak biti koordiniran sa NATO-om, a posebno sa SAD-om.

Predsednik Skupštine Kadri Veselji nedavno je izjavio da očekuje da će transformacija da se desi u toku ove godine.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG