Dostupni linkovi

Predvodnik premijerske utrke u Britaniji kaže fokus na inflaciji, a ne na smanjenju poreza


Rishi Sunak u Londonu, 14. juli
Rishi Sunak u Londonu, 14. juli

Bivši britanski ministar finansija Rishi Sunak rekao je da će ako postane premijer njegov prvi ekonomski prioritet biti rješavanje visoke inflacije, a ne smanjenje poreza koje su obećali neki od njegovih rivala u utrci za zamjenu Borisa Johnsona.

Inflacija u Britaniji je dostigla 40-godišnji maksimum od 9,1 posto, a Banka Engleske predviđa da će premašiti 11 posto u oktobru kada se povećaju regulirane tarife energije za domaćinstva.

"Mislim da je naš ekonomski prioritet broj jedan da se uhvatimo u koštac s inflacijom, a ne da je pogoršamo", rekao je Sunak za BBC. ”Smanjiću poreze u ovom parlamentu, ali ću to učiniti odgovorno, jer ne smanjujem poreze da bih pobijedio na izborima, ja pobjeđujem na izborima da bih smanjio poreze", dodao je.

Sunak, čija je ostavka prošle sedmice dovela do pada Johnsonove vlade, nakon prve runde glasanja predvodi u utrci za novog premijera Britanije.

Dobio je 88 glasova svojih kolega konzervativnih poslanika, ispred ministrice trgovine Penny Mordaunt sa 67 i ministrice vanjskih poslova Liz Truss sa 50 glasova. Trenutno je šest kandidata u utrci.

Sunak je odbacio sugestije da je njegovo bogatstvo omelo njegovu sposobnost da razumije finansijske pritiske sa kojima se suočavaju milioni Britanaca. On i njegova supruga Akshata Murthy u maju su uvršteni su na listu Sunday Timesa od 250 “bogatih” britanskih stanovnika.

Upitan da li je "previše uglađen i prebogat" da bi bio premijer, Sunak je rekao da procjenjuje ljude po karakteru, a ne po bankovnom računu, i da se nada da će i drugi učiniti isto.

U prvom krugu glasanja za novog britanskog premijera glasalo je 358 torijevskih poslanika.

Osam kandidata je osiguralo potrebnu podršku 20 svojih kolega za prvo glasanje.

Sledeće runde glasanja biće organizovane u četvrtak i, ako bude potrebno, naredne sedmice, dok ne ostanu samo dva kandidata sa najvećim brojem glasova o kojima će se izjasniti oko 180.000 članova Konzervativne partije širom zemlje.

Pobjednik bi trebalo da bude proglašen 5. septembra i automatski će postati premijer, bez potrebe za parlamentarnim izborima.

Britanija bez Borisa: Džonsonov 'moćni' pad
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:24 0:00

Mali broj kandidata ima visok profil u javnosti. Nakon prvog kruga glasanja Sunak je osvojio najviše glasova, 88, ispred državne sekretarke za spoljnu trgovinu Penny Mordaunt sa 67 glasova.

Sljedi ministrica vanjskih poslova Liz Truss sa 50 glasova.

Poslanik Tom Tugendhat, bivši ministar za ravnopravnost Kemi Badenoh i državna tužiteljica Suella Braverman takođe ostaju na glasačkom listiću.

Kandidati se bore da zamijene Johnsona koji je podnio ostavku na mjestu lidera konzervativaca prošle sedmice usred pobune unutar stranke izazvane višemjesčnim skandalima. On će ostati na funkciji kao privremeni premijer dok se ne izabere njegova zamjena za šefa stranke.

XS
SM
MD
LG