Dostupni linkovi

Gradski sekretar Beograda i kupac slike 'Stražar' pod vanrednom kontrolom


Da je slika "Stražar" Paje Jovanovića pronađena sredinom jula na beogradskom aerodromu kod gradskog sekretara za komunalne i stambene poslove Beograda Nikole Kovačevića, Centar za istraživačko novinarstvo Srbije objavio je 21. septembra.
Da je slika "Stražar" Paje Jovanovića pronađena sredinom jula na beogradskom aerodromu kod gradskog sekretara za komunalne i stambene poslove Beograda Nikole Kovačevića, Centar za istraživačko novinarstvo Srbije objavio je 21. septembra.

Agencija za sprečavanje korupcije Srbije pokrenula je vanrednu kontrolu imovine sekretara grada Beograda i odbornika vladajuće Srpske napredne stranke Nikole Kovačevića nakon teksta u kom je Centar za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS) otkrio da je on kupac slike "Stražar" Paje Jovanovića, objavio je CINS 14. oktobra.

Kako navodi CINS, Kovačević godinama ne izveštava potpuno i tačno o imovini i prihodima, što pokazuje dokumentacija iz postupka kontrole Agencije iz 2019. i 2020. godine.

"Tako nije prijavio 130.000 evra koje je, kako tvrdi, dobio 2016. godine od oca na poklon i iskoristio ih za kupovinu stana. Nije izvestio ni da je supruga 2018. prodala auto za 650.000 dinara, a u izveštaju o imovini i prihodima iz januara 2014. nije prijavio ni da poseduje auto", piše CINS.

Agencija je, takođe, našla da se na njegovo ime vodi i neprijavljeno oružje - 18 pištolja i pušaka.

Kovačević se pravdao da kao aktivni član nekoliko streljačkih udruženja i takmičar koristi oružje u sportske svrhe, ali da ona zapravo pripadaju klubu, navodi CINS.

U toku kontrole Kovačević se izjasnio da je nenamerno pravio propuste u prijavama, te da se to više nikada neće ponoviti.

"Razlog neprijavljivanja na vreme je moja loša praksa prijavljivanja svih promena početkom godine", stoji u izjašnjenju. Zbog svega ovoga Agencija ga je opomenula i podnela prekršajnu prijavu krajem prošle godine. Prekršajni postupak se vodi od januara 2021, ali se ročišta nisu održavala jer se Kovačević nije pojavljivao.

Centar za istraživačko novinarstvo Srbije naveo je da Kovačević nije želeo da razgovara sa njima.

Da je slika "Stražar" Paje Jovanovića pronađena sredinom jula na beogradskom aerodromu kod gradskog sekretara za komunalne i stambene poslove Beograda Nikole Kovačevića, Centar za istraživačko novinarstvo Srbije objavio je 21. septembra ove godine.

Ovaj slučaj dospeo je u žižu javnosti kada je Uprava carina u julu saopštila da su carinici aerodroma "Nikola Tesla" u Beogradu zaplenili sliku "Stražar" od jednog putnika, ali identitet osobe kod koje je slika pronađena nije naveden.

CINS u istraživanju navodi da Kovačević, koji je i odbornik Srpske napredne stranke u beogradskoj opštini Rakovica, umetničko delo plaćeno oko 140.000 evra nije prijavio carini na beogradskom aerodromu Nikola Tesla "jer je mislio da ono ne podleže naplati carine".

Kod Kovačevića je, pored tog umetničkog dela, pronađeno i 15.550 evra u kešu koje takođe nije prijavio, pa je kontrola sačinila zapisnik o carinskom prekršaju.

Kako je preko granice bez prijave dozvoljeno preneti 10.000 evra, slika "Stražar" i 5.550 evra oduzeti su, dok se slučaj ne reši.

Prema Carinskom zakonu Srbije, za neprijavljivanje robe koja se unosi ili iznosi sa carinskog područja Srbije predviđena je novčana kazna u rasponu od jednostrukog do četvorostrukog iznosa vrednosti robe koja je predmet prekršaja.

Preporučujemo

XS
SM
MD
LG