Dostupni linkovi

CINS: Slika Paje Jovanovića oduzeta od gradskog sekretara Beograda


Zapljenjena slika "Stražar" Paje Jovanovića
Zapljenjena slika "Stražar" Paje Jovanovića

Slika "Stražar" Paje Jovanovića, pronađena je sredinom jula na beogradskom aerodromu kod gradskog sekretara za komunalne i stambene poslove Beograda Nikole Kovačevića, objavio je 21. septembra Centar za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS).

Ovaj slučaj dospeo je u žižu javnosti kada je Uprava carina saopštila da su carinici aerodroma "Nikola Tesla" u Beogradu zaplenili sliku "Stražar" od jednog putnika, ali identitet osobe kod koje je slika pronađena nije naveden.

CINS u istraživanju navodi da Kovačević, koji je i odbornik Srpske napredne stranke u beogradskoj opštini Rakovica, umetničko delo plaćeno oko 140.000 evra nije prijavio carini na beogradskom aerodromu Nikola Tesla "jer je mislio da ono ne podleže naplati carine".

Kod Kovačevića je, pored tog umetničkog dela, pronađeno i 15.550 evra u kešu koje takođe nije prijavio, pa je kontrola sačinila zapisnik o carinskom prekršaju.

Kako je preko granice bez prijave dozvoljeno preneti 10.000 evra, slika "Stražar" i 5.550 evra oduzeti su, dok se slučaj ne reši.

Šta se desilo sa 'Stražarom'?

Uprava carina Srbije je 16. jula saopštila da su carinici na aerodromu u Beogradu zaplenili umetničku sliku Paje Jovanovića, koju je jedan putnik pokušao da unese u zemlju bez prijavljivanja.

"Pored toga carinici su uz sliku pronašli i originalni račun, koji sa svim taksama iznosi 137.500 evra, kao i overen obrazac za povraćaj PDV-a", navedeno je u saopštenju.

Uprava carina tada nije saopštila identitet osobe kod koje je zaplenjena slika. Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić je dan nakon zaplene objavio na svom Fejsbuk profilu da će se slika "Stražar" naći u Muzeju grada Beograda.

"Kako bi naš narod rekao, nije kome je rečeno nego kome je suđeno", napisao je Vesić.

Mesec dana pre nego što je otkrivena kod Kovačevića, slika "Stražar" je bila ponuđena na licitaciji u bečkoj aukcijskoj kući Doroteum.

Vesić je nakon zaplene naveo da je i Grad Beograd bio zainteresovan da je kupi. Na Fejsbuku je napisao da je plan bio tajna, jer bi porasla cena da se za to saznalo:

"Zato sam zamolio jednu zapadnu kompaniju koja posluje u Beogradu da kupi sliku i pokloni je Muzeju grada Beograda", naveo je Vesić.

Sa druge strane, gradski sekretar Kovačević je za CINS rekao da je sliku kupio za ličnu kolekciju.

"Moja porodica je kolekcionar, moj otac i majka su kolekcionari", naveo je Kovačević za CINS.

Kovačević: Nisam pokušao da sakrijem sliku

Kovačević je za CINS rekao da nije pokušao da sakrije sliku na aerodromu, već da je prišao cariniku kako bi ga pitao šta da radi jer ima kulturno dobro.

"Kao kada dolazite u Egipat i donosite delove piramide i kažete 'draga moja zemljo, evo doneo sam iz druge zemlje delove piramide'", izjavio je Kovačević.

Kovačević je rekao i da je slika vredna 140.000 evra kupljena novcem koji je njegova supruga dobila od prodaje nekretnine. U punomoćju u koje je CINS imao uvid navodi se da je Kovačević kupio sliku novcem koji je isplaćen sa računa njegove supruge.

Prema Carinskom zakonu Srbije, za neprijavljivanje robe koja se unosi ili iznosi sa carinskog područja Srbije predviđena je novčana kazna u rasponu od jednostrukog do četvorostrukog iznosa vrednosti robe koja je predmet prekršaja.

XS
SM
MD
LG