Dostupni linkovi

Konjički drvorez zaštićeno kulturno blago


Nikšićke šare
molimo pričekajte
Embed

No media source currently available

0:00 0:05:33 0:00
(Video iz TV Liberty magazina)

Aida Đugum

Ono po čemu je Konjic poznat između ostalog je i drvorezbarstvo. Prije Drugog svjetskog rata Konjic je bio nadaleko poznat po izradi ručno rezbarenog namještaja i suvenira.

S koljena na koljeno tu vrijednu tradiciju prenosi porodica Nikšić, koja je, uprkos lošoj poslovnoj klimi u BiH, osvojila bh. tržišta tradicionalnim bosanskim namještajem. A sudeći prema dobijenim međunarodnim priznanjima za inovativnost u dizajniranju namještaja, osvojit će i inostrano tržište.

Tradicija drvorezbarstva u Konjicu stara je više od 300 godina, a početkom 20. vijeka ovaj zanat doživio je procvat. Armin Baloban iz Konjica već devet godina bavi se ovim poslom. A kako kaže Baloban, već je u svijetu poznata tradicionalan konjička šara:

„U ovom poslu što radimo imamo tri osnovna naša stila: tradicionalnu bosansku šara, imamo arapsku šaru i imamo lozu - to je naša konjička, tradicionalna bosanska šara koja je prepoznatljiva po tom svom stilu.“

Konjičko drvorezbarstvo
Konjičko drvorezbarstvo
Već četiri generacije sa oca na sina prenose se znanje i ljubav prema izradi namještaja i drvorezbarstvu. Njihova tvornica rukotvorine, sa još dvije koje se bave ručno rezbarenim namještajem, opstala je uprkos promjenama vlasti i ratovima.

Besim Nikšić zaradio je penziju izrađujući ručno rezbareni namještaj, a i danas sinu pomaže u poslu:

„U našoj porodici su četiri generacije. Bio je moj djed Abdulah koji se time bavio. Istina u početku je bio prvo primitivni alat koji su kovači kovali, tako da su njegovo doba najviša dostignuća bili djevojački sanduci. Moj djed imao je četiri sina i svi se bavili rezbarstvom. Neko vrijeme su radili skupa, pa su onda imali svako svoje posebne radnje.“

Nagrade za inovativni dizajn

U Konjicu je prije Drugog svjetskog rata bilo 17 radnji koje su bavile izradom namještaja, ističe Besim Nikšić:

„U periodu kad su moj otac i njegova braća radili, to je prije Drugog svjetskog rata, je bila najjača ekspanzija rezbarstva. Sva proizvodnja u Konjicu je bila proizvodnja od drveta i drvorezbarska. Tako su se oni usavršavali i radili su jako lijep namješataj koji su počeli i van Konjica prodavat. Prije 100 godina moj otac je radio i taj namještaj se jako dobro prodavao u Beogradu.“

Umjetnost drvorezbarstva
Umjetnost drvorezbarstva
Nekoliko komada namještaja koje su izradili članovi ove porodice su pod zaštitom države kao dio nacionalnog kulturnog blaga Bosne i Hercegovine:

„Detalje smo radili davno, prije 50 godina, u Omerbegovića kuli u Jajcu kad je bila adaptacija te kule: ja sam se malo inspirisao i onda sam taj jedan detalj sebi napravio - želio sam da napravim taj jedan detalj koji će nas podsjećati na našu starinu.“

Iako su osvojili bh. tržište tradicionalnim namješatajem, porodica Nikšić ima velike planove. Na najvećem svjetskom sajmu namještaja u Kelnu dvije godine za redom osvojili su nagrade za inovativni dizajn, kaže Adem Nikšić, vlasnik Rukotvorina:

„Mi smo prošle godine prvi put izlagali na sajmu u Kelnu - to je jedan najvećih sajmova na kojem izlaže preko 1.500 izlagača, posjeti ga preko 100.000 ljudi, i uglavnom ljudi iz struke posjećuju taj sajam. Prvi put kad smo izlagali odmah smo uspjeli dobiti nagradu za inovativni dizajn za sto ’dejzi koji je dizjanirao profesor Salih Teskeredžić. Također i ove godine smo dobili nagradu za inovativni dizajn od njemačkog Vijeća za dizajn, koje je sačinilo komisiju od poznatih svjetskih dizajnera, za sto ’umbra’ koji je dizajniala profesorica Jasna Mujkić. To nam je otvorilo sigurno vrata za oulazak na svjetsko tržište.“

Stari rezbareni namještaj iz Rukotvorina dio je i UNESCO-ve pubilikacije o starim zanatima u BiH. I brojni svjetski časopisi zainteresovani su za ono što ova tvornica radi. Rukotvorine zapošljavaju tek 20 ljudi.

Za proizvodnju namještaja koriste samo plemenito drvo - orah, javor i trešnju. Stvorili su i novu kovanicu “manulution”, što predstvalja novi pravac u modernom dizajnu. Moderno dizajnirani namješta ručno ukrašavaju tradicionalnim motivima, što je, prema tvrdnjama znalaca, potpuno novi izražaj.

Pogledajte komentare (1)

Ovaj forum je zaključen
XS
SM
MD
LG