Dostupni linkovi

Medicinari Konjica na jugu BiH najavili kolektivni otkaz


Opšta bolnica u Konjicu, štrajk zaposlenih, 8.novembar 2021.
Opšta bolnica u Konjicu, štrajk zaposlenih, 8.novembar 2021.

Zaposlenici Doma zdravlja Konjic i Opšte bolnice Konjic, na jugu Bosne i Hercegovine (BiH), daće kolektivni otkaz, ukoliko do utorka, 21. decembra u 12 časova, ne budu odblokirani računi tih zdravstvenih ustanova.

To je za Radio Slobodna Evropa (RSE) izjavila Lejla Nuhanović Gakić, potpredsjednica podružnice Sindikata Opšte bolnice i Doma zdravlja Konjic Lejla.

Dodaje da je to odlučeno na sastanku Strukovnog sindikata doktora medicine i stomatologije Federacije BiH (jedan od dva entiteta u BiH) u Konjicu, u ponedjeljak, 20. decembra.

“Ovo je jedan očajnički čin na koji smo zaista primorani, jer drugog rješenja nemamo. Čekamo dva i po mjeseca i stalno živimo od obećanja. Vrijeme je da tome stanemo u kraj. Ako bilo ko misli da se zdravstvo može voditi ako nema nijednog uposlenog ljekara, onda neka izvoli i neka ga vodi. Ovako dalje ne ide”, istakla je Nuhanović Gakić.

Ona dodaje da će u utorak tačno u 12 biti održan još jedan sastanak sindikata, nakon kojeg će članovi sindikata započeti pojedinačno potpisivanje otkaza koji će biti predavani u uprave Doma zdravlja i Opšte bolnice u Konjicu.

“Očekujemo odaziv svih svojih članova. U Konjicu je 46 ljekara, doktora medicine i doktora stomatologije koji su članovi sindikata”, navodi Nuhanović Gakić.

Prema njenim riječima, zaposleni u konjičkom Domu zdravlja i Opštoj bolnici primili su zadnju platu za jul.

“Doprinosi za penziono osiguranje nam nisu uplaćeni od 2008. godine, a što se tiče zdravstvenog, to osiguranje nemamo od 15. oktobra ove godine i primorani smo, iako smo ljekari, da plaćamo zdravstvene usluge”, ističe ova doktorica, koja je zaposlena u Opštoj bolnici Konjic.

Zdravstveni radnici u Konjicu kolektivno su prestali sa radom u srijedu, 15. decembra, te su skinuli bijele mantile i okačili ih na ogradu upozoravajući da im je zbog kašnjenja plata ugrožena egzistencija.

Računi Opšte bolnice Konjic i Doma zdravlja Konjic blokirani su zbog poreskog duga, zbog čega zaposlenici nisu dobili plate već nekoliko mjeseci.

Zdravstveni radnici iz Konjica i ranije su nekoliko puta izlazili na ulice, a generalni štrajk aktivirali su 26. novembra.

XS
SM
MD
LG