Dostupni linkovi

Medicinski radnici na jugu BiH obustavili rad


Zdravstveni radnici iz Konjica skinuli su bijele mantile i okačili ih na ogradu u znak protesta, Konjic, 15. decembra 2021.
Zdravstveni radnici iz Konjica skinuli su bijele mantile i okačili ih na ogradu u znak protesta, Konjic, 15. decembra 2021.

Zdravstveni radnici u Konjicu, na jugu Bosne i Hercegovine (BiH), kolektivno su prestali sa radom u srijedu, 15. decembra, te su skinuli bijele mantile i okačili ih na ogradu upozoravajući da im je zbog kašnjenja plaća ugrožena egzistencija.

Predsjednik Nezavisnog strukovnog sinidkata Opće bolnice Konjic Irfan Jazvin kazao je za Radio Slobodna Evropa (RSE) da je rad obustavilo oko 200 radnika Opće bolnice i Doma zdravlja Konjic.

Na radnim mjestima ostali su uposlenici hitne pomoći, COVID odjela, te odjela za hemodijalizu i urgentnu medicinu.

Jazvin ističe da medicinski radnici iz Konjica nisu plaću primili od oktobra, te su primorani na "radnički neposluh".

"Zadnja plata nam je bila u oktobru, a i ona nam je isplaćena za juli. To se dešava jer nam je raniji menadžment, u zadnjih destak godina, ukrao dvije plate, tako da nove kolege kad dođu na posao moraju raditi tri mjeseca kako bi primili prvu plaću", kaže Jazvin.

On ističe da je Porezna uprava blokirala račune Opće bolnice i Doma zdravlja u Konjicu zbog nagomilanog duga od 11 miliona eura.

"Jedini naš zahtjev je da se deblokiraju računi kako bi bi primili plaću. Zamislite u kakvoj smo situaciji kad već više od tri mjeseca nismo primili ni marku", istaknuo je on.

Najavljeno je da će o blokiranim računima, predstavnici sindikata uposlenih u zdravstvu iz Konjica razgovarati u srijedu sa predstavnicima ispostave Porezne uprave Federacije BiH u Mostaru.

Predsjednica podružnice Strukovnog sindikata doktora medicine i stomatologije Doma zdravlja i Opće bolnice Konjic Azra Mušinović kazala je za RSE da zbog teške situacije zdravstveni radnici iz Konjica najavljuju odlazak.

“Četvero naših kolega, ljekara porodične medicine, već je najavilo da razgovoraju sa drugim zdravstvenim ustanovama. Mislim da će do kraja mjeseca velika većina kolega otići negdje drugo”, kazala je Mušinović.

Računi Opće bolnice i Doma zdravlja Konjic blokirani su zbog poreznog duga, zbog čega zaposlenici nisu dobili plaće već nekoliko mjeseci.

Zdravstveni radnici iz Konjica i ranije su nekoliko puta izlazili na ulice, a generalni štrajk aktivirali su 26. novembra.

Liječnici Doma zdravlja Konjic najavili su otkaze ugovora o radu, ukoliko im do 15. decembra ne budu uplaćene plaće.

XS
SM
MD
LG