Dostupni linkovi

Predstavnički dom Kongresa SAD podržao nacrt zakona za pomoć Ukrajini i Izraelu


Predsjedavajući Predstavničkog doma, republikanac Mike Johnson u obraćanju novinarima pošto je Dom usvojio prijedlog zakona i o pomoći Ukrajini, Vašington, SAD, 20. aprila 2024.
Predsjedavajući Predstavničkog doma, republikanac Mike Johnson u obraćanju novinarima pošto je Dom usvojio prijedlog zakona i o pomoći Ukrajini, Vašington, SAD, 20. aprila 2024.

Dvostranačka većina Predstavničkog doma američkog Kongresa usvojila je u subotu nacrt zakona koji se Ukrajini, Izraelu i području Indo-pacifika dodjeljuju dodatna novčana sredstva u iznosu od 95 milijardi dolara.

Sada je preostalo da se o tome izjasni Senat Sjedinjenih Država, koji je pod kontrolom demokrata, što je preduslov da bude dostavljen na potpis predsjedniku, Joeu Bidenu.

Procjenjuje se da bi se to moglo dogoditi naredne sedmice.

Biden je uoči glasanja pozvao Kongres da što prije usvoji predložene zakone.

"Odmah ću ih potpisati kako bih poručio svijetu da podržavamo naše prijatelje i ne dozvoljavamo Iranu ili Rusiji da uspiju u svojim namjerama", rekao je Biden.

Šta je poručio Zelenski

Volodimir Zelenski, Kijev, 19. aprila 2024.
Volodimir Zelenski, Kijev, 19. aprila 2024.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski na mreži X je pozdravio odluku Predstavničkog doma američkog Kongresa.

"Demokratija i sloboda će uvijek imati globalni značaj i nikada neće propasti sve dok Amerika pomaže da ih zaštiti.

Važan zakon o pomoći SAD koji je usvojio Predstavnički dom spriječit će širenje rata, spasiti hiljade života i pomoći objema našim nacijama da postanu jače.

Mir i sigurnost mogu se postići samo nagom. Nadamo se da će prijedlozi zakona biti podržani u Senatu i poslani na sto predsjedniku Bidenu. Hvala ti, Ameriko", naveo je Zelenski.

Od ukupnih 95 milijardi dolara, 60,84 milijarde namijenjene su Ukrajini. U nju je uračunato i 23,2 milijarde za popunu zaliha američkog naoružanja, izvijestio je Reuters.

Njihova količina je smanjena, pošto su korišćene za snabdijevanje Ukrajine tokom blokade paketa pomoći u donjem domu Kongresa, koji je pod kontrolom republikanaca.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je u subotu da će usvajanje prijedloga zakona o pomoći Ukrajini u Predstavničkom domu SAD "dodatno upropastiti" Ukrajinu i dovesti do još više smrtnih slučajeva u sukobu.

Istakao je da će odredba u nacrtu zakona koja dozvoljava američkoj administraciji da konfiskuje zaplijenjenu rusku imovinu i iskoristi je za obnovu Ukrajine narušiti ugled SAD.

Kazao je i da će Rusija odgovoriti mjerama u skladu sa sopstvenim interesima.

Ukrajina se već treću godinu nalazi na meti brutalne ruske agresije.

Za Izrael je predviđeno 26,38 milijardi dolara, od kojih će 9,1 milijarda biti iskorišćena za obezbjeđivanje humanitarne pomoći stanovništvu ugroženom konfliktom u Pojasu Gaze.

Primjedbi ima i na ljevici uslijed zabrinutosti zbog pomoći Izraelu tokom kampanje protiv ekstremista Hamasa, pokreta koji Sjedinjene Države i Evropska unija smatraju terorističkom organizacijom.

Sa te strane poziva se na strožu kontrolu distribucije američkog naoružanja i novca poreskih obveznika u okolnostima, kako upozorava dio međunarodne javnosti, razornih posljedica izraelskih napada po civilno stanovništvo u području Pojasa Gaze.

Za područje Indo-pacifika planirano izdvajanje iznosi 8,12 milijardi dolara.

Dom je izglasao i usvajanje niza mjera, pa tako i pravila prema kojima bi Sjedinjene Države mogle zabraniti korišćenje TikToka osim ako kineska matična kompanija ne proda aplikaciju.

Članovi Predstavničkog doma imali su prethodna tri dana da razmotre predloženi zakone i ulože amandmane prije planiranog glasanja.

XS
SM
MD
LG