Dostupni linkovi

U Sarajevu konferencija o gorućim pitanjima regiona i BiH


Logo Konferencije o Zapadnom Balkanu
Logo Konferencije o Zapadnom Balkanu
U Sarajevu se u nedjelju otvara konferencija o Zapadnom Balkanu pod nazivom „Progres, stagnacija ili regresija“ koju organizuju Centar za transatlantske odnose pri Univerzitetu Johns Hopkins, i Američko-bosanska fondacija.

„Osjećali smo kako je potrebno Zapadni Balkan vratiti ponovno na radar SAD i Zapadne Evrope“, kazao je Michael Haltzel, viši stručni saradnik Centra, pojašnjavajući svrhu konferencije.

On je dodao kako je za BiH jedina budućnost članstvo u NATO i EU, te istakao neophodnost saradnje svih na putu stvaranja demokratske države.

Vedran Džihić, član Centra za transatlantske odnose, kazao je kako
„BiH bez aktivnijieg djelovanja SAD neće moći riješiti suštinske probleme nastale u Daytonu“, te će dijalog pomoći internacionalizaciji regije.

Najavio je i da će nakon konferencije početi proces uključivanja civilnog društva u tekuće rasprave i procese demokratizacije društva.

Također biće predstavljen i projekat čiji će krajnji cilj biti „Manifest civilnog društva“ koji bi trebao biti predstavljen u jesen ove godine.

Biden: Konferencija u pravom trenutku

Potpredsjednik Sjedinjenih Američkih Država Joseph Biden pozdravio je održavanje konferencije naglasivši u pismu podrške kako ona nije mogla
doći u boljem trenutku.
Joseph Biden

Ocijenivši pozitivnim put Hrvatske i Slovenije u EU, te Crne Gore ka članstvu u NATO, Biden podcrtava i dijalog sa konkretnim osnovama između Srbije i Kosova.

S druge strane, korupcija nagriza cijeli region, a ekonomski je razvoj usporen i nejednak. Što se BiH tiče, Biden naglašava kako su domaće političke nesuglasice ozbiljnije no ikad.

Podsjetio je i na svoj govor u Palamentu BiH prije 2 godine kada je apelovao na bh lidere da "prestanu sa uskoetničkim i političkim interesima umjesto da
insistiraju na državnim",
uz napomenu da i danas ove primjedbe stoje.

Konferenciji će prisustvovati i pomoćnik državnog sekretara SAD za evropske i evrazijske poslove Philip Gordon, koji će izložiti stajalište američke administracije o politici SAD na Balkanu.

Konferencija koja će biti podijeljena u panele baviće se gorućim pitanjima za BiH i region, a nakon nje eksperti će zaključke relevantne za vođenje politike distribuirati ka vladama, nevladinom sektoru te zvaničnom Briselu i Washingtonu.
XS
SM
MD
LG