Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Završena konferencija „Interkulturalni dijalog i unutrašnja bezbijednost“


Sarajevo - ilustrativna fotografija
Ministarstvo bezbijednosti Bosne i Hercegovine u saradnji sa Saveznim ministarstvom unutrašnjih poslova Republike Austrije, organizovalo je dvodnevnu konferenciju: „Interkulturalni dijalog i unutrašnja bezbijednost“. Konferencija je danas okončana potpisivanjem Sarajevske deklaracije. Zajedničke evropske vrijednosti i međukulturalni dijalog u svakodnevnom životu osnov su ove deklaracije, koju su usaglasili ministri zemalja Zapadnog Balkana i Salzburg foruma.

Na konferenciji o bezbijednosti Zapadnog Balkana održanoj u julu 2008. godine ministri zemalja Zapadnog Balkana zajedno sa ministrima unutrašnjih poslova članica Salzburg foruma, u kojem su Austrija, Bugarska, Češka, Poljska, Rumunija, Mađarska, Hrvatska, Slovenija i Slovačka, usaglasili su se da pokrenu ovaj projekat. Razmjena iskustava kao i unapređenje dijaloga u Evropi, sa posebnim osvrtom na područje Jugoistočne Evrope, ciljevi su projekta.

Upravo ukidanjem viznog režima za preostale dvije zemlje regiona, BiH i Albaniju, jedan od načina poboljšanja multikulturalnog dijaloga. Slovenija će povući potez da ove dvije države što prije dobiju viznu liberalizaciju, kaže ministrica unutrašnjih poslova Slovenije, Katarina Kresal:

„Članovi Salzburškog foruma, u kojem sudjeluju Slovenija, Češka, Rumunija, Bugarska i Poljska, zajedno sa partnerima iz zemalja Zapadnog Balkana, dogovorili su se da napišu pismo koje će uputiti Evropskoj komisiji, u kojem će podsjetiti na ovu zajedničku obavezu, kako se ovaj proces ne bi zaustavio i kako bi se obećanje koje je dato prošle godine ispunilo ove godine.“


Religija se ne smije zloupotrijebiti


U Sarajevskoj deklaraciji ministri su istakli da se posebno treba zalagati za široko promicanje međukulturalnog dijaloga na svim razinama, te omogućiti ljudima da žive zajedno u slozi što u konačnici ima pozitivan uticaj na unutrašnju bezbijednost.

Moramo omogućiti religijske slobode i pokušati da se borimo protiv svakog pritiska koji se na pojedinca vrši u ime neke religije.
Kada je u pitanju religija, navodi se da je sloboda vjere pravo svakog pojedinca kojeg treba poštovati unutar jedne, ali i između različitih vjerskih zajednica.

Religija može biti graditelj mostova, ali ne smije biti predmetom manipulacije, smatra ministrica unutrašnjih poslova Republike Austije Maria Fekter:

„Mi, kao država, moramo omogućiti religijske slobode i pokušati da se borimo protiv svakog pritiska koji se na pojedinca vrši u ime neke religije. Religija se nikada ne smije zloupotrijebiti kako bi pomoću nje bio vršen politički pritisak, ili protiv ljudskih prava.“


Ivica Dačić, Foto: Vesna Anđić
Prevencija radikalizacije i vrbovanja igra ključnu ulogu u borbi protiv međunarodnog terorizma. Interkulturalni dijalog može pomoći da glasovi umjerenosti preovladavaju nad glasovima esktremizma i ukloniti faktore koji podržavaju radikalizaciju.

Bez regionalne saradnje nema stabilnosti u čitavom regionu, kaže ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić:

„Treba da se što više razvijaju ljudska i građanska prava i slobode i da se tako pravi jedno bezkonfliktno društvo koliko god je to moguće, da raznolikost ne bude mana, nego vrednost jedne zajednice.“


Međukulturalni dijalog je bitan

Prema riječima ministra Dačića, on će 7. maja u Beogradu, zajedno sa kolegom - ministrom unutrašnjih poslova Hrvatske, Tomislavom Karamarkom, razgovarati o stvaranju regionalnog centra za borbu protiv organizovanog kriminala.

Tomislav Karamarko
A za trajniju stabilizaciju čitavog regiona, sve zemlje moraju imaju evropsku budućnost, navodi Dačić:

„To znači da se nastavi taj tok pridruživanja Evropskoj uniji, gde upravo sektor ministarstva unutrašnjih poslova i ministarstva pravde, znači borba protiv kriminala, pravosuđe, jeste jedna od možda najvažnijih tema koje će nas pratiti u procesu pridruživanja.“


Slično mišljenje dijeli i ministar unutrašnjih poslova Hrvatske, Tomislav Karamarko:

„Međukulturalni dijalog je nešto što je bitno, što je u fundamentu dobrih odnosa. Mi koji vodimo Ministarstvo unutarnjih poslova i ljudi koji vode policiju, u tome gledaju i priliku da definiramo jednu dobru prevenciju – smanjivanje rizika od opasnosti ugrožavanja sigurnosti itd.“


Ministar bezbijednosti BiH Sadik Ahmetović je kazao da će slijedeća aktivnost biti radionica o saradnji i koordinaciji u borbi protiv terorizma zemalja Jugoistične Evrope, a koja je planirana za oktobar 2010. godine.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG