Dostupni linkovi

Koncesije u Crnoj Gori: Bezakonje i haos


Parlament Crne Gore
Zahvaljujući nedavno objavljenom izvještaju Državne revizorske institucije, domaća javnost je obaviještena da u oblasti koncesija vlada pravo bezakonje, a naknadne političke rasprave na tu temu su razotkrile da haotično stanje u ovoj oblasti građane Crne Gore, svake godine košta milione eura.

Državna revizorska institucija u svom izvještaju konstatuje da je država privatnim firmama davala koncesije, odnosno, pravo na korišćenje nacionalnih prirodnih dobara, a da zakoni nijesu u potpunosti poštovani, a koliko je državna koncesiona politika kvalitetna, možda najbolje govori takozvani ilustrativni podatak da su prihodi po tom osnovu, 2011. bili skoro 26, a 2013. svega nešto preko 13 miliona eura.

"U oblasti koncesija se potvrdjuje ustaljena praksa da DRI objavi svoje nalaze koji ukazuju, ne samo na haotično stanje i kršenje zakona, nego i na osnovanu sumnju da se vrše i teža krivična djela ali izgleda da to nikoga u Crnoj Gori, a naročito Vrhovno državno tužilaštvo, ne zanima", rekao je za naš program, pravni zastupnik NVO MANS, advokat Veselin Radulović.

“Mislim i da ta Državna revizorska institucija pored toga što u nekim slučajevima kao i u ovom ukaže na korektan način utvrdi činjenično stanje i ukaže na neke probleme koji su nesporni, treba dodatno da učini jedan napor u smislu krivične prijave prema Državnom tužilaštvu. Ono što je onda njihova zakonska obaveza jeste da podnesu krivičnu prijavu kada dođu u posjed poadataka koji ukazuju na osnovanu sumnju da je izvršeno krivično djelo koje se goni po službenoj dužnosti. Naravno da bi bilo zaočekivati da bi tužilaštvo i tada reagovalo ali mislim da bi dobro bilo i da DRI pokrene taj postupak i da najzad počne da se zavodi red ne samo u dijelu koncesija nego i u drugim oblastima u kojima postoji osnovana sumnj ada s evrše krivična djela na štetu državne imovine” ističe Radulović.

Tokom nedavne skupštinske rasprave o Izvještaju Komisije za koncesije se čulo da je davanje prava na iskorištavanje prirodnih bogastava u Crnoj Gori najneuređenija oblast: ugovori se ne poštuju, realizacija koncesionih ugovora se ne kontroliše, nema nikakvih informacija o eksploataciji pijeska, drveta ni kamena...


Azra Jasavić
Azra Jasavić
Država ostaje bez prirodnih resursa, a milioni eura odlaze u privatne džepove. Poslanici opozicije, koji su ocijenili da u oblasti koncesija vlada korupcija, organizovani kriminal i nepotizam, a Azra Jasavić iz opozicione Pozitivne je ocjenila da, iako je DRI konstatovala niz nepravilnosti, državne institucije zataškavaju čitav problem.

“To pokazuje i da Uprava policije negdje zataškava ovu kompeltnu stvar. Tako da prozivam i Upravu policije i tužilaštvo da konačno koordinisano krenu u akciju utvrđivanja svih činjenica koje je DRI u svom izvještaju nabrojala”, smatra Jasavić.

Predsjednik komisije za koncesije Slobodan Perović na optužbe odgovara stavom da Komisija nije nadležna za mnoštvo primjedbi, odnosno, da su koncesije stručna oblast.

“Nadoknade su u uporednim pregledima drugih zemalja i kod nas veoma suptilna problematika. Ne možće se time baviti neko na uzgred. Daleko od toga. Treba dobro zasukati rukave i potrošiti dosta vremena pa nešto o tome znati. Nema tu nekog ad hok znanja i znanja na bazi zdravog razuma”, riječi su Perovića.

Opozicija je ostala pri svome, a Milutin Đukanović iz Demokratskog fronta je kritike zbog odnosa prema oblasti koncesija koju karakteriše mnoštvo primjera nezakonitog ponašanja, uputio upravo na adresu same Komisije.

“Umjesto da budete savjest ovog društva, vi ste voljni ili nevoljni saučesnik u pljački Crne Gore”, navodi Đukanović.

Stav vladajuće Demokratske partije socijalista se može protumačiti kao svojevrsna odbrana Komisije koja u postojećim zakonskim okvirima nije mogla uraditi više.
Nikola Gegaj, DPS.

“Smatram da ste izvještajem obuhvatili sve ono što su vaše zakonske obaveze ali da treba razmišljati o izmjeni Zakona o koncesijama u kontekstu većih ovlašćenja za komisiju kao i efikasnu implementaciju zakona koji se odnose na ovu oblast”, konstatuje Gegaj.

Koliko je Vladin odnos prema milionima eura koji se, zbog haotičnog stanja u oblasti koncesija, odlivaju u privatne džepove odgovoran, najbolje ilustruje stav funkcionera manje članice vladajuće koalicije, Damira Šehovića koji kaže: "Nije u redu da nam cure toliki milioni eura u ovoj oblasti, a onda da stežemo tamo gdje nam je najlakše".

“A najlakše nam je da uvedemo krizni porez, da zamrznemo penzije i to moramo da radimo kako bi smo obezbijedili normalno funkcionisanje države. Ako već moramo da obezbijedimo finansijsku održivost ove države onda moramo da naplatimo ono što državu sleduje", zaključuje Šehović.
  • 16x9 Image

    Esad Krcić

    Zahvaljujući ranom angažmanu u Radio Beogradu ostaje trajno vezan za radio, kao medij. Član crnogorskog dopisništva RSE je od 2001. Pisao je za CG Ekonomist, a realizovao je i niz radijskih i TV projekata.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG