Dostupni linkovi

Konačnu riječ o smjeni Vlade Federacije BiH daće Ustavni sud


Nakon Predstavničkog doma i Dom naroda Parlamenta Federacije BiH izglasao je nepovjerenje federalnoj Vladi, jer njen sastav ne predstavlja odraz parlamentarne većine, ali odluka nije konačna. Naime, kao što je ranije najavljeno, Klub Bošnjaka u kojem većinu imaju delegati iz reda SDA pokrenuli su pitanje zaštite vitalnog nacionalnog interesa, čime se ova inicijativa našla pred Ustavnim sudom.

I u Domu naroda Parlamenta FBiH u petak je održana burna rasprava o smjeni Vlade FBiH. SDA je pokrenula pitanje zaštite vitalnog nacionalnog interesa, dok oni koji zagovaraju smjenu Vlade, stranke nove parlamentarne većine, smatraju da je to produženje agonije.

„Sastav Vlade Federacije u posljednjih šest mjeseci ne odražava većinsku volju građana i naroda izraženu na općim izborima u BiH održanim 2010. godine, te Vlada Federacije u svom djelovanju ne izvršava kvalitetno i u cjelini javne interese građana Federacije BiH“, naveo je delegat SDP-a Aner Žuljević.

U SDA smatraju da je odluka o smjeni federalne Vlade koja je donesena na posljednjoj sjednici Predstavničkog doma protustavna jer je donesena mimo poslovnika, obzirom da je sjednica sazvana prije nego što je prošao protokolarni rok o odlučivanju.

Predstavnici nove parlamentarne većine nakon izglasavanja nepovjerenja aktuelnoj federalnoj Vladi donijeli su zaključke o prijenosu ingerencija sa izvršne na zakonodavnu vlast, što je nezapamćen čin u pravnoj praksi Bosne i Hercegovine, naglasili su u SDA.

„Da bi se mogla formirati Vlada Federacije, da bi se mogla izabrati Vlada Federacije, potrebno je da se izabere Predsjedništvo Federacije, znači predsjednik i dva potpredsjednika, i potrebno je da svaki od tih predsjednika i tih potpredsjednika ima podršku najmanje jedne trećine u klubu svakog konstitutivnog naroda. U ovom slučaju jedan, najmanje jedan od članova Predsjedništva, jedan od potpredsjednika nema podršku jedne trećine delegata u Klubu Bošnjaka", rekao je predsjednik stranke Sulejman Tihić.

Nermin Nikšić
Nermin Nikšić
Prema jednom od zaključaka ranije sjednice, premijer Nermin Nikšić zadužen je da dostavi spisak članova svih upravnih i nadzornih odbora kojima je istekao mandat kako bi parlamentarci izabrali njihove privremene nasljednike, odnosno kako bi se spriječilo još uvijek aktuelnu Vladu Federacije da ova mjesta popuni kadrovima SDA, HSP i Stranke radom za boljitak.

„To je edan od ozbiljnijih ataka na parlamentarizam kao takav, na trodiobu vlasti na kojoj počiva parlamentarna demokratija, da se parlamentarnim zaključkom uzima ekskluzivna nadležnost Vlade u imenovanjima upravnih odbora i ta nadležnost prebacuje na Parlament, to je naprosto nezapamćeno u novijoj povijesti Bosne i Hercegovine, a da ne govorim o evropskoj političkoj praksi", ocjenjuje Adis Arapović iz Centra civilnih inicijativa.

„Ustavni sud Federacije nekoliko puta je reagovao. Nije isključeno i ovaj put da neće reagovati nakon potvrde od Doma naroda, ali će biti problema jer Ustavni sud Federacije nema dovoljan broj sudija koje o tome mogu odlučivati", smatra Vera Jovanović iz Helsinškog komiteta za ljudska prava.

Kompromis neizbježan

Kada će biti donesena presuda Ustavnog suda FBiH teško je reći, obzirom da Sud trenutno nema kvorum za odlučivanje u Vijeću za zaštitu nacionalnih interesa, odnosno dovoljan broj sudija koji o tome mogu odlučivati.

Na izbor sudija, podsjetimo, suglasnost daju predsjednik i potpredsjednici Federacije, koji spisak kandidata još uvijek nisu dogovorili zbog protivljenja predsjednika Živka Budimira određenim kadrovskim rješenjima.

Što će se promijeniti nakon sjednice Doma naroda, analitičari se slažu kako će Budimir dobro razmisliti, posebno nakon posljednjih izjava iz HDZ-a kako kompromisa u rekonstrukciji vlasti neće biti.

Naime, uoči sjednice, HDZ BiH i zvanično je predložio Marinka Čavaru, aktuelnog dopredsjednika stranke, za novog predsjednika Federacije BiH.

Odluka je došla dan nakon zajedničke izjave delegacija Evropske unije i Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini u kojoj je Budimir pozvan da ne blokira proces rekonstrukcije federalne vlasti, dok je istovremeno poručeno i da dva HDZ-a moraju prihvatiti da predsjednik Budimir do kraja ostane u svom mandatu.

„Predsjednik Federacije je šef izvršne vlasti u FBiH po Ustavu i zakonu i hvala Bogu da su se ove četiri stranke davno dogovorile da taj šef izvršne vlasti, kao i neki drugi elementi izvršne vlasti kroz Vladu pripadaju, između ostalog, hrvatskoj strani, odnosno HDZ-u“, tvrdi predsjednik HDZ BiH Dragan Čović.

U zajedničkoj izjavi, iz delegacija EU i SAD u BiH poručeno je kako odustaju od pomoći u rekonstrukciji federalne Vlade.

Adis Arapović iz CCI upozorava kako je kompromis neminovan:

„Jedna je činjenica neosporna – bez kompromisa vjerovatno neće biti okončati rekonstrukciju izvršne vlasti u Federaciji. Kako vrijeme prolazi, sve je više osnova za sumnju da pojedinim strankama zaista i odgovara produbljivanje krize u Federaciji kako bi se možda i na taj način pokazalo da Federacija ovakva kakva je, jednostavno nije funkcionalna i da kao takva mora biti na neki način rekonstruirana sa više ili manje zahvata u njenoj ustavnoj konstrukciji.“

Pored mjesta predsjednika Federacije, HDZBiH je sa SDP-om dogovorio pet ministarskih mjesta u Vladi, a SNSD-u će prema ranijem dogovoru Čovića i Dodika pripasti jedna Čovićeva fotelja.

SBB se nada da će zauzeti pozicije koje sada drže kadrovi SDA.

Za prvog čovjeka Vlade ponovno bi trebao biti izabran SDP-ovac Nermin Nikšić. Konkretizacija ovog dogovora očekuje se na sastanku vladajuće šestorke na državnom nivou koji bi se trebao održati u subotu.
  • Slika 16x9

    Tina Jelin - Dizdar

    Novinarstvom se počela baviti 1996. godine. Od 1998. radi za Radio Slobodna Evropa. Bila je i stalni suradnik Studija 88,  Radija101, Reuters-a. Višestruko nagrađivana novinarka.

XS
SM
MD
LG