Dostupni linkovi

Konačni rezultati potvrdili da Netanjahu nema većinu


Izraelski premijer Benjamin Netanjahu
Izraelski premijer Benjamin Netanjahu

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu neće imati većinu u Knesetu, potvrdili su konačni rezultati parlamentarnih izbora u Izraelu.

Netanjahuova konzervativna partija Likud zatražila je danas da se ponovo prebroje glasovi i provere zapisnici sa svih glasačkih mesta.

Likud je sam osvojio 36 poslanička mandata, a sa svojim saveznicima - verskim i desničarskim strankama, ukupno 58 mesta, tri manje nego što je potrebno za fromiranje nove vlade.

Savez partija centra "Plavo i belo", glavnog Netanjahuovog rivala Benija Ganca, ima 33 poslanika, a treći po snazi je savez partija u kojima većinu čine izraelski Arapi sa 15 mandata.

"U demokratskoj zemlji izborni rezultati i odluka glasača se moraju poštovati", rekao je Ganc, bivši komandant izraelske vojske.

Bivši ministar odbrane Avigdor Liberman, vođa nacionalističke stranke "Izrael naš dom", koji se sa svojih sedam poslanika smatrao ključnim za obrazovanje vlade, najavio je da će podržati predlog zakona Gancovog saveza, Zajedničke liste i levičarskih partija kojim bi se Netanjahuu zabranilo da obrazuje vladu zbog sudskog procesa koji počinje 17. marta.

Konačni rezultat će biti proglašeni zvaničnim tek idućeg utorka, kada se prebroje glasovi sa šest glasačkih mesta gde je bilo nepravilnosti i teškoća.

Međutim, ne očekuje se da tih 5.500 glasova promeni stanje.

Na izborima je odziv glasača bio visok, čak 71,46 odsto. Učestvovalo je 30 partija ali je u sastav novog parlamenta ušlo samo osam, najmanje u istoriji Izraela.

Treći izbori za godinu dana

To su bili treći izbori za manje od godinu dana, ali ni sada nema znaka da će biti prevaziđen politički zastoj u Izraelu. Kao i na prethodnim izborima, u aprilu i septembru, nijedna stranka nije uspela da osvojii dovoljan broj poslanika i formira vladu.

Netanjahuov Likud ima sada tri poslanika više nego na aprilskim izborima, a Plavo i belo isti broj.

XS
SM
MD
LG